latinica  ћирилица
25/03/2023 |  08:41 ⇒ 11:14 | Аутор: РТРС

У Српској око 6.000 особа обољело од епилепсије (ВИДЕО)

Епилептички напади могу дјеловати страшно и драматично особама које о томе нису едуковане, изјавио је доктор Душко Рачић из Клинике за неурологију Универзитетско-клиничког центра Републике Српске, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Јелена Борић, Давор Вукосављевић и Душко Рачић - Фото: РТРС
Јелена Борић, Давор Вукосављевић и Душко РачићФото: РТРС

Доктор Рачић је нагласио да "ти напади кратко трају, а кад прођу, особи се све функције враћају на нормалне вриједности".

- Не умањујем значај напада, али у питању је једини начин како мозак може да реагује на подражај - објаснио је доктор Рачић.

Доктор Рачић је поручио да се епилепсија може контролисати лијековима и да не би требала да буде препрека за нормалан живот.

Покретач Удружења обољелих од епилепсије Републике Српске Давор Вукосављевић навео је да је у циљу подизања свијести о епилепсији покренута хуманитарна акција прикупљања пластичне амбалаже "Чеп за хендикеп".

- Пластичну амбалажу грађани могу донијети у просторије Удружења у улици Булевар Живојина Мишића 49 у Бањалуци - навео је Вукосављевић.

У Српској је око 6.000 особа обољело од епилепсије, прецизирала је предсједница Удружења обољелих од епилепсије Српске Јелена Борић.

- Један од круцијалних проблема јесте набавка неких лијекова, али и недовољан број неуролога и неуропедијатара - рекла је Борићева.

Свјетски дан подизања свијести о епилепсији - "Љубичасти дан" обиљежава се 26. марта. У Бањалуци ће бити обиљежен у недјељу у парку "Петар Кочић" са почетком у 12.00 часова.