latinica  ћирилица
25/03/2023 |  10:11 ⇒ 10:12 | Аутор: СРНА

Грујичић: Нечовјечан експеримент над читавим регионом

Министарка здравља Србије Даница Грујичић изјавила је да је против СР Југославије 1999. године вођен нуклеарни и хемијски рат, те указала да су посљедице НАТО бомбардовања евидентне не само у Србији и Црној Гори, већ и у свим земљама региона, гдје је повећан број обољелих од малигних болести.
Даница Грујичић - Фото: РТРС
Даница ГрујичићФото: РТРС

- Коришћење осиромашеног уранијума у бомбардовању у прољеће 1999. године била је регионална еколошка катастрофа. Тумори су све агресивнији, а то је утицало и на пораст стерилитета, аутоимуних болести, као и менталних сметњи - рекла је Грујичићева за РТС и нагласила да то може научно да се докаже.

Грујичићева је рекла да је дошло и до пораста аутоимуних болести свих врста, патолошких трудноћа, одређених менталних сметњи код дјеце која су рођена у том периоду или код родитеља који су били изложени свим тим негативним дејствима.

- То је био један ружан и нечовјечан експеримент над читавим регионом, не само над Србијом и Црном Гором, а ја се надам да ће међународна научна заједница схватити да то на научан начин треба да испита и посебно да се забрани оружје са осиромашеним уранијумом - поручила је министарка здравља Србије.

Јуче су се навршиле 24 године од почетка агресије НАТО-а на СР Југославију у којој је током 78 дана бомбардовања убијено 2.500 људи, међу којима најмање 79 дјеце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке посљедице по здравље становништва, а цијела земља претрпјела је страшна разарања.