latinica  ћирилица
25/03/2023 |  11:20 | Аутор: СРНА

Миљевић: Срби да дјеци причају истину о НАТО-у

Прошла су времена гласног ћутања о ономе што је НАТО учинио српском народу и Срби морају да причају своју истину својој дјеци, посебно јер су она била жртве злочина Алијансе, изјавио је Срни директор издавачке куће "Добродетељ" и уредник књиге за дјецу "Срби против НАТО од 1991. до 1999. године" Александар Миљевић.
Александар Миљевић - Фото: СРНА
Александар МиљевићФото: СРНА

- Доста је више тога да нама истину шта се дешавало нашој дјеци причају они који су их убијали. Та прича мора да се заврши, зато што је потпуно јасно да ти људи нису пријатељски оријентисани ни према нама, ни према нашој дјеци - рекао је Миљевић.

Миљевић је подсјетио да је то вријеме било јако тешко и да они који су га проживјели треба да свједоче о томе.

- Требамо то што смо доживјели да пренесемо нашој дјеци. Да о догађајима из деведесетих не уче из западних извора, него из наших - да уче наш, српски поглед на те сукобе, који је дијематрално супротан западном - рекао је Миљевић.

Он је нагласио да се обично говори да је у агресији НАТО-а на СР Југославију страдало између 70 и 130 дјеце и око 2.000 одраслих, али да је та информација непотпуна јер је кориштење муниције са осиромашеним уранијумом довело до рапидног броја обољелих од рака и леукемије.

- Тако да се број погинуле дјеце и погинулих одраслих мјери десетинама хиљада просто јер су нам оставили загађен простор. Сви знају и сви говоре о томе, али нико није извео бројку, није смио да их опише. Држава вјероватно има процјене. Знамо и да је у Републици Српској седам година од НАТО бомбардовања 1995. године малигнитет почео да драстично расте - указао је Миљевић.

Миљевић је навео да је књига "Срби против НАТО од 1991. до 1999. године" прилагођена дјеци и да је потпуно базирана на историјским чињеницима, наводећи и да, иако је то ријетко за дјечије књиге, у овој су посљедње двије странице посвећене изворима.

- Аутор Милан Бојић је као историчар припремио четири странице, али нисмо могли толико извора да ставимо у једној дјечијој књизи -  рекао је Миљевић.

Он је навео да је као уредник и иницијатор писања знао да ће књига бити и нападана, али да је већина оних која је за њу сазнала - стала у одбрану.

- Било је на Редиту  и Твитеру негативних коментара, фотографисали су ту и нашу књигу о Кошарама и ишчуђавали се откуда сада оне, а онда би се 90 одсто људи, пратилаца тог човјека на мрежи, успротивило таквом погледу и нападу на књигу и бранили је - рекао је Миљевић.

Он је рекао да се код људи који су видјели негативне критике пробудио инат, што је условило да за "Ноћ књиге", која је услиједила након октобарског Сајма књига у Београду, књига буквално нестане са полица књижара.

- Људи знају шта је истина, добро знају да смо нападнути и да смо се само бранили. Ми нисмо уживали у томе да се супростављамо највећој сили тог времена и свих времена, него смо били приморани - рекао је Миљевић.

Он је навео да је књига о НАТО-у, коју је илустровао један од најбољих цртача из Републике Српске Предраг Иконић, све чешћи избор родитеља за поклон дјеци што га као уредника и издавача радује.

Миљевић је рекао да "Добродетељ", који је објавио низ наслова који младим приближавају догађаје из часне и славне прошлости српског народа, као што су "Жене јунаци великог рата", "Српски јунаци од косовског боја до Кошара", "Кошаре, нови косовски бој" и многе друге, припрема нову књигу.

- Надам се да ће ускоро изаћи. Биће на неки начин контроверзна, а у складу са сад већ одомаћеним поздравом у српском народу - "Догодине у Призрену!" - поручио је Миљевић.

Јуче су се навршиле 24 године од почетка агресије НАТО-а на СР Југославију у којој је током 78 дана бомбардовања убијено 2.500 људи, међу којима најмање 79 дјеце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке посљедице по здравље становништва, а цијела земља претрпјела страшна разарања. /крај/сас/ам/фото/фоно