latinica  ћирилица
25/03/2023 |  12:38 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Владика Хризостом: Чајничко јеванђеље је писано српском руком (ФОТО)

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом поручио је данас да је Чајничко четворојеванђеље, које је похрањено у Цркви Успења Пресвете Богородице у Чајничу, писано српском руком и да је оно доказ да српски народ има коријене и историју.
Владика Хризостом - Фото: РТРС
Владика ХризостомФото: РТРС

Владика Хризостом је рекао да, они који оспоравају чињеницу да јеванђеље припада српском народу, немају своју историју.

- Ко им је крив што су они тиква без коријена. Што нису писали своју историју, ако су имали шта и да запишу - рекао је митрополит Хризостом обраћајаћу се вјерницима који су данас присуствовали литургији и презентовању рестаурисаног Чајничког јеванђеља.

Чајничко јеванђеље (Фото: СРНА)

Владика Хризостом је рекао да се не треба обазирати на оно што други говоре иза леђа, него да треба гледати у будућност и посветити се вјери.

Митрополит је истакао да је данас посебан дан и за Чајничане и за цијели српски народ.

- Материјална ствар је подложна пропадању и потребно је радити на заштити, како цркава и манастира, тако и светиња које су похрањене у њима. У фази смо и обнове овог храм, а прво што смо урадили у послијератном периоду овдје у Чајничу била је обнова и заштита иконе Богородице - подсјетио је владика Хризстом.

Владика Хризостом је данас златним оредном Светог Петра Сарајевског одликовао вршиоца дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драгана Давидовића, директора Архива Српске православне цркве Радована Пилиповића и чајниког свештеника Драгишу Симића, који су заслужни за организацију рестаурације и заштите Јеванђеља.

Чајничко јеванђеље је једина средњовјековна рукописна књига из старе српске државе Босне, која је до данас сачувана у БиХ.

Јеванђеље је према особеностима језика датирано у рани 15. вијек, а настало је на тлу источне Босне. Чува се у Чајничу и власништво је Српске православне цркве.

Рестаурација Чајничког јеванђеља трајала је 18 мјесеци.