latinica  ћирилица
25/03/2023 |  12:42 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Дачић: Двије трећине афричких земаља не признаје Косово

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да двије трећине земаља на афричком континенту не признаје самопроглашено Косово, већ је уз Србију у њеној борби за очување територијалне цјеловитости.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC)

- Од 54 афричке земље које су чланице УН, свега десет признају Косово, а Египат је једина која је замрзла признање - рекао је Дачић.

Он је навео да је Кенија недавно потврдила да поштује сувереност и територијални интегритет Србије и да остаје чврсто на позицији да не признаје лажну државу Косово.

- Џаба се бивши предсједник такозваног Косова Беџет Пацоли хвали. Чињенице говоре да двије трећине Африке не признаје Косово, већ је уз Србију у њеној борби за очување територијалне цјеловитости - рекао је Дачић за београдске медије.

Пацоли се претходно на Фејсбуку похвалио личним пријатељством са кенијским предсједником Вилијамом Рутом и навео да је Кенија "одлучила да призна косовске пасоше и да сарађује са Косовом у областима од заједничког интереса".

Кенија је прије два мјесеца Србији потврдила да неће признати косовску независност.

Тада је у Министарство спољних послова Србије стигао допис, као одговор на честитку поводом Дана независности Кеније, у којем је ова држава навела да поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и да остаје посвећена принципима међународног права.