latinica  ћирилица
25/03/2023 |  13:31 ⇒ 13:33 | Аутор: СРНА

Вучевић: Национални интерес Србије је мир

Министар одбране Србије Милош Вучевић рекао је да је национални интерес Србије мир и да ће формирање војно-обавјештајне агенције у Приштини њену позицију учинити нешто тежом, али да ће се Србија борити.
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE) -
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE)

Вучевић је оцијенио да је косовско–метохијско питање најтеже питање на овим просторима које нико није успио да ријеши, а сада сви то очекују од предсједника Србије Александра Вучића и "навијају да се саплете".

- Танана нит је да нас не понизе, да нас не униште, да нас не избришу, да сачувамо државно достојанство и истовремено да чувамо мир. Наш национални интерес је да имамо мир. Да не гинемо, него да нам се рађају дјеца - рекао је Вучевић.

Он је рекао да самопроглашено Косово формирањем војске, што је супротно Резолуцији 1244 и најавом да ће формирати војно-обавјештајну агенцију намјерава да "заокружи своју државност".

- То не треба ни гурати под тепих нити називати умивеним формама. Они Косово виде као независну државу и један од атрибута државности јесте и војска, што је супротно Резолуцији 1244 и Војно техничком споразуму који је Србија закључила са НАТО. Они желе државу у пуном капацитету. Да ли они за то имају ресурсе, то је веома упитно и спорно. Имају интенцију да демонстрирају да имају атрибуте државе - рекао је Вучевић.

Према његовим ријечима, формирање војно-обавјештајне агенције ће позицију Србије учинити нешто тежом.

- Да ли су сами одлучили то да раде, или их је неко подржао, вјерујем да има сигурно савјета и подршке из неких земаља НАТО-а, али не и саме Алијансе - додао је Вучевић.

Према његовим ријечима, спонзори свега раде на томе да Албанце обуче и да то више не буду терористичко-планинске гериле одраније.

- И они и спонзори њихове независности раде на томе. Зову их на њихове војне академије, раде са њима. Наша позиција је врло деликатна по том питању. Њихови спонзори су сви они са којима ми морамо да разговарамо, да имамо отворен дијалог и тако штитимо наше државне и националне интересе - рекао је Вучевић за ТВ Пинк.