latinica  ћирилица
25/03/2023 |  13:51 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Фестивал домаћих производа и предузетништва окупио 40 излагача

На Палама је данас одржан Фестивал домаћих производа, предузетништва и фолклора у организацији Пољопривредног кластера Сарајевско-романијске и подрињске регије, који је окупио 40 излагача из Републике Српске, Србије и Сјеверне Македоније.
Пале - Фестивал домаћих производа, предузетништва и фолклора - Фото: СРНА
Пале - Фестивал домаћих производа, предузетништва и фолклораФото: СРНА

Менаџер Пољопривредног кластера Сарајевско-романијске и подрињске регије Жељка Пејић истакла је да јој је драго што су се учесници окупили у великом броју и почели реализовати пројекат "Фјучер фор рутс", изражавајући наду да ће ово данас бити добар примјер како да наставе радити, размијењивати искуства и проширити видике.

Пејићева је рекла да је ово први фестивал у низу планираних у оквиру пројекта који финансира Фонд за западни Балкан и ЕУ у оквиру позива за регионалне пројектне приједлоге "Подршка промоцији регионалних активности цивилног друштва западног Балкана".

Према њеним ријечима, пољопривредни произвођачи су имали прилику да представе своје разнолике, квалитетне производе, а потрошачи да се упознају са произвочађима, процесом производње, али и да осјесте важност куповине здраве и свјеже хране.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да му је драго што је посјећена Градска пијаца, гдје је 40 излагача представило своје производе, као и да су велики допринос дали средњошлци са Пала и Источног Сарајева.

- Фестивал је подстријек и подстицај за пољопривредне произвођаче, за ресорно министарство и Сарајевско-романијску и подрињску регију да раде добру ствар јер нема живота без здраве хране, и без пољопривредне производње - изјавио је Југовић новинарима и додао да је циљ да Фестивал постане традиционалан.

Начелник општине Пале је рекао да локална заједница даје подршку својим произвођачима подстицајним мјерама.

Управник Градске пијаце Пале Јована Зељаја рекла је да јој је драго што су као домаћини могли да угосте велики број произвођача који су показали свој труд и рад, те да је то и пословна корист јер ће сви препознати да на подручју Сарајевско-романијске регије постоји модеран и уређен објекат на којем се излаже и продају млијеко и млијечни производи, сувомеснати и други производи.

Излагачи из Сјеверне Македоније истакли су да им је задовољство што су Палама и што могу да представе своје производе - здраву храну, чајеве, ракију, бомбоне, производе од дрвета.

Помоћник директора у Средњошколском центру Пале Борислав Влачић рекао је да се школа представила са двије струке - угоститељским техничарима и Туристичким техничарима, а свако из свог домена изнио је производе на Фестивалу.

Он је додао да је представљен домаћи романијски кајмак, а туристички техничари су представили потенцијале Јахорине, Равне планине, Врело Миљацке, пећину Орловача.

Миланка Батинић са Сокоца представила је пчеларски центар "Батинић" у којем, према њеним ријечима, праве препарате на бази пчелињих производа и љековитог биља.

- Све је то природни конзерванс - прополис, восак, мајчина душица, босиљак. Радимо препарате за јачање имунитета, мелеме за ране, опекотине, запаљење вена, екцема, лишај, псоријазе, за синусе, креме за зглобове, за акне, флеке по лицу, капи за очи, носи и многе друго производе - истакла је Батинићева.

У оквиру фестивала одржан је пијачни дан и дегустација традиционалних јела, а у Културном центру Пале наступала су културно-умјетничка друштва "Славија", "Младост" са Пала и КУД из Сјеверне Македоније.

У хотелу "Форест" организована је презентација припреме модерних јела од домаћих производа.