latinica  ћирилица
25/03/2023 |  17:42 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

БОРС: Окупљање некадашњих припадника ХВО-а у Дервенти - нови акт агресије

Борачка организација Републике Српске саопштила је да данашње окупљање великог броја припадника некадашње 103. бригаде Хрватског вијећа одбране у Дервенти представља нови акт агресије и вријеђање српских жртава.
БОРС -
БОРС

- Оштро осуђујемо данашње окупљање припадника ХВО-а у Дервенти на челу са предсједником Хрватске Зораном Милановићем јер оно представља вријеђање и ругање жртвама. Посебно што се сутра обиљежава 31 година од страдања Срба у Сијековцу код Брода, у којем је своју улогу имала и 103. бригада ХВО-а - истичу из БОРС-а.

Из БОРС-а додају да ово окупљање подсјећа на некадашњу окупацију Дервенте од те исте бригаде.

- Сматрамо ово прославом злочина који је почињен од припадника 103. бригаде над српским цивилима у Дервенти, а не никаквом прославом Дана бригаде ХВО-а. Нејасно је како предсједник једне државе може доћи на територију друге државе и дијелити одликовања своје државе на туђој територији - наводе из БОРС-а.

Из БОРС-а постављају питање ко је дозволио да се овај догађај организује у Дервенти и шта би било да је обрнуто, односно да је српски члан Предсједништва БиХ или предсједник Србије отишао у Книн да одликује неку српску јединицу и њене бивше припаднике.

У саопштењу се подсјећа да недавно предсједнику Србије Александру Вучићу није дозвољено да посјети Јасеновац, највеће српско стратиште у 20. вијеку, гдје је убијено 700.000 људи, прије свега Срба.

- Да би заштитили своје достојанство, сачували пијетет према жртвама и тековине Одбрамбено-отаџбинског рата, припадници БОРС-а ће у наредном периоду притећи принципу самозаштите и свим расположивим средствима спречавати овакве и сличне провокације и понижења - додаје се у саопштењу.