latinica  ћирилица
25/03/2023 |  18:58 ⇒ 18:58 | Аутор: СРНА

Сијарто: Стратешки савез са Београдом помаже у суочавању са изазовима

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је да стратешко партнерство и пријатељство Мађарске и Србије у великој мјери помаже Будимпешти да се боље носи са изазовима без преседана са којима се суочава.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

Он је на Фејсбуку, послије разговора премијера Мађарске Виктора Орбана и Србије Ане Брнабић у Београду, рекао да се већина земаља централне Европе суочава са изазовима у три области - економији, безбједности и снабдијевању енергентима, а да стратешки савез који Мађарска одржава са Србијом помаже у суочавању са њима, пренио је МТИ.

- Најважнији изазов односи се на снабдијевање енергентима, при чему двије земље држе једна другу јаче него икада раније како би гарантовале дугорочно снабдијевање енергентима", написао је Сијарто на Фејсбуку - након разговора премијера Мађарске Виктора Орбана и Србије Ане Брнабић у Београду.

Он је подсјетио да, у складу са дугорочним договором са "Гаспромом", испоруке природног гаса за Мађарску стижу преко Србије, а да Мађарска складишти неколико милиона кубних метара гаса за Србију, пренио је МТИ.

- Потписан је споразум према којем ће Мађарска и ове године поново држати гас у мађарским складишним капацитетима за Србију - рекао је Сијарто.

Он је навео да су у току припреме да се удвостручи капацитет електроенергетског интерконектора између двије земље и да се транспорт електричне енергије учини лакшим, бржим и једноставнијим.

- Притисак који представља миграција је све већи и њен основни узрок још није ријешен. Међутим, чињеница да Мађарска може да сарађује са земљама Западног Балкана у рјешавању ситуације од велике је помоћи - рекао је Сијарто.

Он је указао да је Мађарска прошле године имала рекордан обим трговинске разјмене са Србијом.

- Никада до сада трговинска размјена није износила шест милијарди евра, што је од великог значаја - додао је Сијарто.