latinica  ћирилица
25/03/2023 |  21:07 ⇒ 21:38 | Аутор: РТС

Путин о размjештању нуклеарног оружја у Бjелорусији: Не радимо ништа што не раде и САД

Москва и Минск су се договорили да ће поставити тактичко нуклеарно оружје у Бjелорусију без кршења режима неширења, рекао је руски предсjедник Владимир Путин. Осврћући се на посjету кинеског предсjедника Москви рекао је да је Си Ђинпинг много пажње посветио кинеском мировном плану за Украјину.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/SERGEI KARPUHIN) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/SERGEI KARPUHIN)

Путин је нагласио да Русија не преноси своје нуклеарно оружје у Бjелорусију, већ ради оно што су САД радиле више од деценије.

- Ми у суштини радимо све што су они радили на територији својих савезника. Урадићемо исто - објаснио је Путин у емисији ТВ канала Русија 24.

Он је додао да је управо то тражио предсједник Белорусије Александар Лукашенко. Путин је додао да је Лукашенко већ дуго постављао питање размјештања руског тактичког нуклеарног оружја у земљи.

- Александар Григоријевич је у праву, каже: па, слушајте, ми смо ваши најближи савезници. Зашто Американци то раде својим савезницима, размјештају на њиховој територији, уче посаде, пилоте да користе ову врсту оружја ако је потребно - рекао је руски предсједник.

Лукашенко је прије 10 дана рекао да им није потребно стратешко нуклеарно оружје, већ тактичко. Према ријечима Лукашенка, Минск нема намјеру да изврши удар "чак ни против европских земаља", али планира да припреми авионе који могу да носе тактичко нуклеарно оружје.

Истина о Северном току ће једног дана бити откривена

Руски предсједник је рекао да се у потпуности слаже са закључцима о умијешаности америчких обавјештајних служби у подривање "Сјеверног тока".

- Један амерички новинар, који је сада постао прилично познат у свијету, спровео је такву истрагу и, као што знате, дошао до закључка да су ову експлозију на гасоводима организовале специјалне службе САД. У потпуности се слажем са овим закључцима - рекао је шеф руске државе.

Руски лидер је прецизирао да је Данска на поједностављен начин одговорила Русији о заједничком испитивању, да јој није потребна помоћ. Према Путиновим ријечима, више нема смисла да руски специјалисти учествују у испитивању предмета пронађеног на гасоводу, пошто, према Данској, ситуација више није експлозивна.

- За нас, искрено, није била поента да некога осудимо за нешто, већ да обезбиједимо безбједност како не би било других експлозија - објаснио је Путин и додао да питање безбједности сада лежи на Данској.

Руски предсједник вјерује да ће истина о експлозијама у заједничком предузећу једног дана бити откривена.

Си Ђинпинг много пажње посветио кинеском мировном плану за Украјину

Руски предсједник рекао је да су разговори са предсједником Кине Си Ђинпингом били фокусирани на економију. Међутим, лидери су се дотакли и ситуације у Украјини.

- Имам стан у Кремљу, у коме у посљедње вријеме проводим доста времена. Сједећи поред камина и пијући чај, о свему смо полако причали - нагласио је Путин у разговору који је емитован на државном каналу Русија 24.

Кинески председник је доста пажње посветио откривању позитивних принципа кинеског плана за мирно рјешење ситуације у Украјини - рекао је Путин.

Према његовим ријечима, Кина и Русија се допуњују.

- Мислим на високе стопе развоја кинеске привреде и потражњу за енергентима. Кини је потребна стабилност ових залиха - објаснио је руски лидер.

Испорука оружја Украјини представља пријетњу за Русију

Руски предсједник рекао је да ће Русија одговорити на употребу муниције са осиромашеним уранијумом. Он је нагласио да такви пројектили на неки начин стварају радијациону прашину, па су класификовани као опасно оружје.

- Муниција са осиромашеним уранијумом усљед радиоактивне прашине је оружје најопасније природе за људе и животну средину - рекао је Путин.

Када га примијени Украјина, засијане површине у земљи ће бити загађене, Кијев би то требало да разумије, додао је Путин. Он је рекао и да Русија има чиме да одговара за гранате са осиромашеним уранијумом.

- Морам рећи да Русија, наравно, има шта да одговори. Имамо, без претјеривања, стотине хиљада таквих граната. Још их не користимо - рекао је руски лидер.

Русија је свјесна планова Запада да испоручи оружје Украјини, а планира се доста.

- Када се оружје испоручује земљи са којом имамо сукоб, то је заиста пријетња - рекао је шеф руске државе.