latinica  ћирилица
26/03/2023 |  08:30 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Вишковић: Одликовање бригаде ХВО-а од стране Милановића - непотребно провоцирање

Дервента је, и прије и послије посјете предсједника Хрватске Зорана Милановића, била и остала град херој и симбол страдања и огромне жртве које је српски народ поднио током Одбрамбено отаџбинског рата, изјавио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

- Ниједна посјета, изјава или гест страног званичника не може да промјени ту, непорециву чињеницу, као ни чињеницу да је Дервента, од почетка рата у БиХ па све до ослобођења, 4. јула 1992. године, била мјесто невиђеног страдања српских цивила, који су масовно затварани у логорима гдје су подвргавани невиђеној тортури, а што је потврђено и са више правосужних судских пресуда некадшњим припадницима муслиманско - хрватских формација, осуђених због ратних злочина извршених у периоду до јула 1992. године - рекао је Вишковић.

Вишковић је нагласио да се Дервента из ратног пепела и града са готово потпуно уништеном инфраструктуром данас уздигла до привредног центра регије, са највећим бројем иностраних инвестиција и оствареним извозом.

- Посјета Милановића само нас опомиње да никада не смијемо заборавити коју је жртву српски народ поднио током Одбрамбено отаџбинског рата да би, најприје, сачували голи живот, а послије окончања оружаног сукоба, у потпуности створили услове за живот становника Дервенте, у којој данас заједно, у миру и узајамном поштовању, живе и привређују Срби, Хрвати и Бошњаци и остали народи - навео је Вишковић.

Премијер Српске је истакао да "одликовање бригаде ХВО-а од стране хрватског предсједника представља непотребно провоцирање и болно узнемиривање становника Дервенте, не доприносећи бољем разумијевању и уважавању које нам је пријеко потребно на овим просторима и цијелом региону".