latinica  ћирилица
26/03/2023 |  09:50 ⇒ 10:37 | Аутор: СРНА

Алексић: Спреман сам да заступам обољеле од канцера из Српске и ФБиХ

Адвокат Срђан Алексић из Ниша, који у Србији годинама помаже жртвама НАТО у подизању тужби против Алијансе за штету почињену у бомбардовању Србије и СР Југославије, рекао је за да је спреман да заступа све пацијенте из Републике Српске и ФБиХ чије биопсије потврђују да је њихова болест посљедица дјеловања осиромашеног уранијума коришћеног у НАТО бомбардовању 1995. године.
Срђан Алексић - Фото: СРНА
Срђан АлексићФото: СРНА

Алексић каже да не зна колико би обољелих од канцера изазваног дјеловањем осиромашеног уранијума могло да буде у Српској и БиХ, али да их је сасвим сигурно много будући да је утврђено да су Хаџићи, који су 1995. године били у саставу Републике Српске, гађани пројектилима са осиромашеним уранијумом.

- То се види по гробљу /у Братунцу/ гдје су сахрањени људи из Хаџића који су тамо расељени. Поред тога, мом колеги адвокату Анђелу Тартаљи из Италије први клијенти у првим пресудама које је добио су били италијански војници обољели од канцера, који су 1995. и 1996. године боравили у Хаџићима и у касарни у Сарајеву - рекао је Алексић за Срну.

Он је истакао да је због свега што се дешавало спреман да заступа сваког клијента из Српске и Федерације БиХ, јер су људи оболевали од канцера невезано од националне припадности пошто су загађени ваздух и вода.

Алексић каже да је једини услов да имају анализу која потврђује да је канцер посљедица осиромашеног уранијума.

- Анализом биопсије, односно анализом крви, види се присуство теших метала и осиромашеног уранијума. У анализама које смо радили у Србији пронађено је 500 пута више осиромашеног уранијума него што је дозвољено и 21 тешки метал који су врло опасни у тијелу, јер су радиактивни и изазивају канцер - објаснио је Алексић.

Он је напоменуо да је јако важно да се не полази од тога да су да сви који имају канцер обољели због дјеловања осиромашеног уранијума и зато је анализа много битна.

- Али, ми имамо епидемију канцера на југу Србије. Оболи 30.000 људи годишње, а умре 15.000. Ми смо први у Европи, а други у свијету по оболијевању од канцера - нагласио је Алексић.

Према његовим ријечима, у Србији су постављени тужбени захтјеви од 100.000 евра одштете за сваког обољелог или преминулог, тако да би то важило и за поступке у Републици Српској и ФБиХ.

Алексић је објаснио да у поступцима покренутим у Србији он и колеге практично слиједе пут свог колеге Анђела Тартаље који је у Италији добио пресуде против НАТО заступајући италијанске војнике који су обољели од канцера изазваног дјеловањем осиромашеног уранијума током мисија на простору бивше Југославије.

Он је нагласио да је отворен за сарадњу по свим питањима, а свима који желе да покрену тужбе против НАТО по основу обољевања од канцера изазваног осиромашеним уранијумом и да се информишу како то могу да ураде препоручио је да му се јаве на мобилни телефон 063/421-394, имејл advokatialeksic@gmail.com или да му лично пишу на адресу Синђелићев трг 4/11 18000 Ниш.