latinica  ћирилица
26/03/2023 |  10:04 ⇒ 10:05 | Аутор: СРНА

Бурсаћ: Прољећна сјетва иде планираном динамиком

Прољећна сјетва у Републици Српској се одвија несметано, на тржишту је довољно репроматеријала и већ се почело са подјелом регресираног дизела, потврдио је помоћник министра пољопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ.
Прољећна сјетва - Фото: РТРС
Прољећна сјетваФото: РТРС

- Већ смо активирали око седам милиона КМ, што значи да пољопривредници узимају дизел и да је сјетва у пуном јеку. У односу на прошлу годину повећали смо премију за литар дизела са 0,50 КМ на 0,75 КМ, што ће сигурно добродоћи пољопривредницима имајући у виду тренутну високу цијену нафте - рекао је Бурсаћ за Срну.

Бурсаћ је навео да је планирано да буду засијана 170.653 хектара, а да очекују сјетву кукуруза на површини од око 128.000 хектара.

Када је ријеч о јесењим усјевима житарица, он је навео да су у доброј кондицији и површине посијане пшеницом веће су за 30 одсто него прошле године, те се може очекивати добра жетва.

- Вјерујем да је одлуци пољопривредника да сију пшеницу у већем обиму допринијело повећање подстицаја на 500 КМ по хектару засијане пшенице. Повећали смо и подстицаје за све уљарице која сада износи 300 КМ по хектару и то може обезбиједити извјесност производње у Републици Српској - истакао је Бурсаћ.

Он је навео да се у Српској од уљарица углавом сију соја, уљана репица и сунцокрет.

Бурсаћ је рекао да је цијена минералног ђубрива ове године доста повољнија у односу на прошлогодишњу, посебно када је ријеч о "Уреи" чија је цијена мања више од 40 одсто.

- То ће сигурно утицати на производњу. По неким нашим информацијама, сјетва хектара кукуруза ће ове године бити јефтинија за око 200 КМ. У Републици Српској очекујемо да укупна производња буде око 1,25 милијарди КМ - рекао је Бурсаћ.

Он је навео да су пшеница, кукуруз, те поврће стратешке културе у Српској, али да се у мањим количинама сију и остале.

- Ове године смо обезбиједили регресирање свих сјемена домаћих произвођача у износу од 50 одсто малопродајне цијене с циљем омасовљења сјетве - истакао је Бурсаћ.

Када је ријеч о органској производњи, он је навео да су за заснивање ове производње обезбијеђена додатна средства у износу 600 КМ по хектару и 500 КМ по условном грлу за сточарство које се бави органским узгојем.

- Протекле три године уложили смо велике напоре за унапређење органске производње и наши параметри показују да смо за те године утростручили број произвођача и мислим да то иде у добром смјеру - додао је Бурсаћ.

Он је закључио да је обезбијеђена и рекордна исплата свих обавеза по основу подстицаја из 2022. године, а већ је исплаћено и пет милиона КМ из аграрног буџета за ову годину.