latinica  ћирилица
26/03/2023 |  10:08 ⇒ 10:12 | Аутор: СРНА

Редомат смањује гужве у просторијама комисије за боловања

У Заводу за медицину рада и спорта Републике Српске у Бањалуци постављен је редомат, уређај који електронски регулише чекање, чиме је омогућена боља организација и унапређење ефикасности рада комисије за оцјену привремене неспособности за рад дуже од 30 дана, речено је Срни у овој здравственој установи.
Бањалука - редомат - Фото: СРНА
Бањалука - редоматФото: СРНА

У Заводу су нагласили да предности редомата, који је у функцији неколико дана, већ осјећају пацијенти, а нарочито категорије које имају приоритет приликом доласка на комисију, као што су ратни војни инвалиди, особе са инвалидитетом, труднице, породице погинулих и заробљених бораца, лица која су имала трансплантације и други.

- Исто тако, редомат представља знатно олакшање и поједностављење и за све остале пацијенте, као и за запослене - рекли су у Заводу.

У Заводу су навели да на комисијама за оцјену привремене неспособности за рад само у Бањалуци мјесечно буде око 2.200 људи, од којих у просјеку мјесечно буде око 480 трудница, те око 400 обољелих од малигних болести.

- Труднице, као и тешко покретна или непокретна лица не морају лично да долазе на комисије, довољно је да се достави њихова медицинска документација - подсјетили су из Завода.

Намјера Завода је да константно побољшава ефикасност својих услуга, уз што мање чекања у редовима, посебно имајући у виду да на оцјене привремене неспособности за рад долазе пацијенти са здравственим проблемима.

Редомат омогућава и да се прецизно евидентирани подаци о просјечном времену потребном за обраду пацијената анализирају, како би се радило на даљем унапређењу планирања рада и продуктивности комисија.

Мање гужве у просторијама комисије за боловање утичу и на комфорност корисника других услуга Завода, који пролазе кроз те просторије и сада кроз много мање гужве, додали су из Завода.

У Заводу напомињу да се услуге љекарских прегледа ради издавања увјерења, попут за возачке дозволе, запослење, оружје, које, такође, пружа Завод у Служби медицине рада у Бањалуци, раде без претходног заказивања и чекања.