latinica  ћирилица
26/03/2023 |  10:26 ⇒ 10:31 | Аутор: sputniknews.com

Дачић: Неувођење санкција Русији је наш принципијелни став утврђен још прошле године

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је неувођење санкција Русији наш принципијелни став и став Савјета за националну безбједност, утврђен још прошле године.
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs) -
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs)

- Србија без преседана поштује принципе међународног права, односно територијални интегритет и суверенитет сваке државе, тако и Украјине, али не уводимо санкције Русији због својих интереса, који су, између осталог, и заштита суверенитета и територијалног интегритета - истиче он.

Дачић подсјећа да је одмах реаговао на став министра Басте да треба увести санкције Русији.

- И ја лично и моја партија и сви наши чланови Владе стојимо иза одлуке Савјета за националну безбједност и државне политике. Све док је на снази наша одлука и наша политика у вези са санкцијама, ми ћемо је досљедно поштовати - поручује Дачић у интервјуу за Курир.

Додаје да се Србија противи санкцијама јер је и сама имала то негативно искуство, али подсјећа да је неувођење санкција и у интересу економије Србије, те да се прати да ли се она негативно рефлектује на привреду - што још није случај.

Ипак, он наводи да је смањен обим спољнотрговинске размјене Србије и Русије, док је, како каже, у неким западним земљама које су увеле санкције - повећан.

- Многе западне земље нису коректне према Србији јер су, по извјештајима, повећале трговинску размјену са Русијом у вријеме санкција - каже Дачић.

О питању Космета

То што су договори у Охриду дочекани на нож код неких из опозиције најмање треба да нам буде мјерило да ли смо урадили добру ствар или нисмо, наводи Дачић.

Он поручује да би било глупо очекивати од Америке, Њемачке, Француске или било кога на Западу ко је признао тзв. Косово да промијени свој став, али додаје да они мијењају однос према проблему због аргумената Београда и да је то добро за Србију.

- Србије је, за разлику од тзв. владе у Приштини, све вријеме озбиљан и одговоран учесник у разговорима - каже Дачић.

Подсјећа да у овом тренутку 106 држава чланица, тј. већина УН не признаје тзв. Косово, што је јак аргумент у разговорима и показатељ оправданости става Београда да Приштина не треба да има столицу у УН.

Што се тиче односа са СНС, Дачић оцјењује да су односи СПС и СНС "на највишем нивоу, како то и доликује двјема највећим партијама".

Каже да је подржао идеју предсједника Србије Александра Вучића о оснивању Народног покрета јер су више пута разговарали о томе како да пронађу модел који ће обезбиједити најширу подршку, па и јединство око најважнијих питања за државу.

- Покрет о коме је ријеч може да буде нова, још виша фаза сарадње и ја је прихватам зато што нам је за важне одлуке потребан савез који ће да окупи и људе који нису у политици, а подржавају и боре се за Србију - сматра Дачић.

О изборима

На спекулације о могућим ванредним изборима на прољеће Дачић одговара да је "заговорник пуног мандата парламента и Владе, зато што то даје простор за темељан рад и добре одлуке".

Али, додаје, "ако буде политичке воље да се иде на изборе раније, СПС ће на њих да иде и оствариће одличан резултат".