latinica  ћирилица
26/03/2023 |  10:32 ⇒ 27/03/2023 | 10:16 | Аутор: РТРС

Обиљежена 31. година од злочина над Србима у Сијековцу (ФОТО/ВИДЕО)

У Сијековцу код Брода обиљеженa је 31. годишњица од првог масовног злочина над српским народом у протеклом рату. Овај стравичан злочин, у којем је убијено деветеро српских цивила, на данашњи дан 1992. године починили су припадници Хрватске војске и паравојних хрватско- муслиманских формација са подручја тадашње општине Босански Брод.
Брод - обиљежавање 31 године од злочина над Србима у Сијековцу - Фото: СРНА
Брод - обиљежавање 31 године од злочина над Србима у СијековцуФото: СРНА

У наредних неколико дана, ове формације убиле су још 37 мјештана Сијековца. Најмлађа жртва имала 17, а најстарија 72 године. За маскар над српским цивилима у Сијековцу, пред Судом БиХ до сада је осуђено само једно лице.

Миља Зечевић из Сијековца тог 26. марта 1992. године изгубила је три сина- Петра, Милана и Васу и мужа Јована. Убили су их припадници ХВ и паравојних муслиманско-хрватских формација, који су тада напали ово насеље.

Најмлађи син Бранко умро је након рата. Снагу у 1993. години дају јој унучад , али срце јој је, каже, и даље препуно туге.

- Нема и данас сам сјела овдје и кажем, е Боже мој драги мог Бранка нема па да види какав ми је живот сад. Борим се - каже Зечевићева.

Помен у Сијаковцу (Фото: РТРС)

Преживјели и данас свједоче да су смрт у Сијековцу тог марта 1992. године избјегли само они који нису били код куће. Страшном злочину свједочила је и Јелица Зечевић, којој су зликовци убили мужа.

- Мене су хтјели полити бензином, силовати ме, али Бог ме оставио да ја свједочим, да ко има уши да чује - каже Зечевићева.

За сат времена убијено је деветоро српских цивила, а у наредних неколико дана још 37. Запаљено је 15 кућа и православна црква. Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ. Овај злочин не смије и неће бити заборављен, поручили су званичници Републике Српске, одајући почаст настрадалима.

- Показујемо да нећемо устукнути пред будућношћу и да ћемо бити способни да и даље доносимо сами своје одлуке , да будемо чврсти и јединствени да се Република Српска неће одрећи себе ни оних који су за њу невино или у борби страдали - нагласио је Ненад Стевандић предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Данијел Егић министар рада и борачко-инвалидске заштите је нагласио да "злочин почињен над недужним српским цивилима прије 31 године у Сијековцу код Брода је први масовни злочин почињен у протеклом рату у БиХ".

- Овај злочин на Србима је још један од доказа да треба да чувамо, пазимо и бранимо Републику Српску у миру, након што је одбрањена у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату - поручио је Егић.

Ни 31 годину касније, свирепи злочин у Сијековцу још није адекватно кажњен. Иако је у нападу и убиствима српских цивила учествовао велики број хрватских и муслиманских војника, пред Судом БиХ правоснажно је осуђен само Земир Ковачевић и то на десет година затвора.

- Самим тим што је девет лица страдало ово је срамотна пресуда, на крају крајева ово је било немогуће да изврши само једно лице - истакао је Виктор Нуждић в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Полагање вијенаца у Сијековцу (Фото: РТРС)

Предсједник БОРС-а Радан Остојић додао је да су наставили пуку политику и праксу Хашког трибунала.

- Тј. политику која на све могуће начине настоји да српски народ прикаже као народ који је извршио агресију на територију на којој је живио хиљаду година - додао је он.

Зоран Видић начелник општине Брод нагласио је да жртве не могу да чекају правду, а питање је овим темпом како судови раде и да ли ће и они живи дочекати правду.

- То је једна жалост која још више оцрњује овај злочин - нагласио је он.

У знак сјећања на погинуле у Сијековцу у цркви Огњене Марине служен је парастос. Руже и вијенце на спомен обиљежје положиле су бројне делегације .