latinica  ћирилица
26/03/2023 |  11:46 ⇒ 27/03/2023 | 08:54 | Аутор: СРНА

Кошарац: Приоритетно размотрити питање изградње источне гасне интерконекције

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац упутио је нову ургенцију према Савјету министара, у којој је затражио да на дневни ред наредне сједнице буде уврштена тачка Закључење Међудржавног уговора између БиХ и Републике Србије о изградњи гасовода Нова источна интерконекција.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је нагласио да је седма сједница Савјета министара заказана за четвртак, 30. марта, али да у предложеном дневном реду нема поменуте тачке.

- Инсистирам на томе да Савјет министара приоритетно размотри питање изградње источне гасне интерконекције, будући да је ријеч о капиталном пројекту у области енергетике - поручио је Кошарац.

Он је истакао да ће реализација пројекта Нова источна интерконекција допринијети повећању безбједности снабдијевања потрошача природним гасом, те омогућити дугорочну енергетску стабилност у Републици Српској и Федерацији БиХ.

- Предуго чекамо на зелено свјетло Савјета министара. Оправдано је поставити питање да ли су поједине политичке структуре из Федерације БиХ, можда и по налогу Запада, добиле задатак да успоравају процес. Потпуно је неоправдано да заједнички ниво успорава развој Републике Српске - нагласио је Кошарац.

Указујући на значај реализације овог пројекта, Кошарац је истакао да је важно обезбиједити више интерконекција како би гас био доступан што већем броју грађана и привредних субјеката у Републици Српској и Федерацији БиХ.

- Постоји опредјељење да једна четвртина капацитета источне гасне интерконекције може бити дата на располагање Федерацији БиХ. Нелогично је и беспотребно блокирати овај пројекат, посебно имајућу у виду да Република Српска никада није ни успоравала, нити оспоравала развојне пројекте Федерацији БиХ - рекао је Кошарац.

Он је такође навео да ће од изградње источне гасне интерконекције бенефите имати сви грађани и све општине у Републици Српској и Федерацији БиХ, као и привреда у цјелини.

- То је основи разлог због којег сматрам да је изградња источне гасне интерконекције питање које се мора наћи на дневном реду предстојеће сједнице Савјета министара. Овај пројекат ће допринијети дугорочном и поузданом снабдијевању гасом, али и бржем економском развоју, побољшању стандарда и квалитета живота, као и заштити животне средине - закључио је Кошарац.