latinica  ћирилица
26/03/2023 |  11:55 | Аутор: СРНА

Линта: Злочин у Сијековцу - почетак плана етничког чишћења Срба у БиХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је прије 31 годину свирепом ликвидацијом девет српских цивила у селу Сијековац, код Брода, почињен први масовни злочин у БиХ, додајући да овај злочин представља почетак спровођења плана ликвидације и етничког чишћења Срба у БиХ.
Миодраг Линта - Фото: РТРС
Миодраг ЛинтаФото: РТРС

Линта је навео да ни након 31 године године од злочина у Сијековцу још нема правде за недужне српске жртве, као што је нема за многе друге убијене Србе широм БиХ, те поручио да је јако важно за српски народ да покрене активну и планску борбу за истину о његовом страдању.

Он указује да је један од начина оснивање Меморијалног центра српских жртава на простору бивше Југославије у Београду.

- 26. марта 1992. године Хрватска војска и муслиманско-хрватске паравојне формације су убиством чланова породица Зечевић и Милошевић и других у Сијековцу започеле необјављени рат против српског народа у БиХ - наводи Линта.

Најмлађа жртва био је Драган Милошевић који је имао 17 година, а најстарија 72-годишњи Јово Зечевић, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Хрватска војска је 23 дана раније, односно 3. марта 1992. године извршила агресију на тадашњу општину Босански Брод. Јединице Хрватске војске из Славонског Брода су прешле мост на ријеци Сави и заједно са паравојним хрватско-муслиманским формацијама заузеле ужи центар града и станицу милиције - навео је Линта.

У саопштењу се наводи да наведени датум представља најаву злочина који ће се десити у Сијековцу и Босанкој Посавини над Србима.

- Окупација Брода и злочин у Сијековцу је један од бројних доказа да је српски народ био принуђен да се брани да би опстао на својим вјековним подручјима - истакао је Линта.

Линта је нагласио да је за овај свиреп злочин у Сијековцу осуђен једино Земир Ковачевић и то на увредљиву казну од 10 година затвора.

- Наведени злочин је посебно страшан јер су међу починиоцима били комшије Муслимани и Хрвати. Иако постоји велики број материјалних доказа људи који су учествовали у злочину над Србима у Сијековцу и бројним другим мјестима на подручју Брода и Посавине никада нису одговарали пред лицем правде - напоменуо је Линта.

Он је указао да се српске жртве понижавају, умањују и негирају док се муслиманске и хрватске жртве се величају и преувеличавају.

- Могу се чак чути и сулуда објашњења и подметања да смо сами криви што смо убијени, мучени и протјерани. Због тога је јако важно да покренемо активну и планску борбу за истину о страдању нашег народа - нагласио је Линта.

Током седмомјесечне хрватско-муслиманске окупације у Сијековцу убијено је 46 српских цивила.