latinica  ћирилица
26/03/2023 |  12:22 ⇒ 27/03/2023 | 10:16 | Аутор: РТРС

Вишковић: Никада, нигдје и ни пред ким не треба ћутати о злочинима над српским народом

Са посебним пијететом данас се клањамо сјенима невино страдалих српских цивила у Сијековцу код Брода, на 31. годишњицу од првог масовног ратног злочина на простору БиХ, саопштио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Радован Вишковић -
Радован Вишковић

- Страдање брутално ликвидираних цивила у Сијековцу тужни је подсјетник на необориву историјску чињеницу да је ово био први масовни ратни злочин у протеклом рату, извршен од стране регуларних снага Хрватске војске и паравојних муслиманско – хрватских формација са подручја тадашњег Босанског Брода - рекао је Вишковић.

Вишковић је нагласио да је најмлађа жртва имала 17, најстарија 72 године.

- Са посебним изразима жаљењима, 31 годину послије, констатујемо да породице жртава до данас нису дочекале да одговорни за овај, монстроузни злочин буду изведени пред лице правде. Чињеница да је до сада за овај злочин осуђен само један починилац, и то на минималну затворску казну, није и не може представљати задовољење правде - поручио је Вишковић.

Вишковић је напоменуо да је "ратни злочин злочин који не застаријева, и да од свих надлежних институција и даље очекују процесуирање одговорних, колико год да је година протекло од злочина у Сијековцу".

- Сваки званичник Републике Српске, биран од народа, а посебно они у локалним заједницама гдје су извршени масовни злочини над српским народом, као што је Брод, имају моралну обавезу према народу који их је бирао да се на највећом пажњом, уважавањем и поштовањем односе према страдању нашег народа - изјавио је Вишковић.

Вишковић је истакао да "никада, нигдје и ни пред ким не треба заборављати нити ћутати о злочинима над српским народом".