latinica  ћирилица
26/03/2023 |  13:35 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Oбољелим од епилепсије омогућити квалитетнији живот (ФОТО/ВИДЕО)

У свијету се данас обиљежава Љубичасти дан, односно Међународни дан подршке обољелима од епилепсије. У организацији Удружења обољелих од епилепсије Републике Српске овај дан обиљежен је и у Бањалуци. Од ове болести у Српској болује око 6.000 лица, а један од највећих проблема је набавка лијекова.
Бањалука - "Љубичасти дан" - Фото: СРНА
Бањалука - "Љубичасти дан"Фото: СРНА

Обољелима од епилепсије, којих у Српској има око 6 хиљада, потребна је подршка друштва. У Удружењу које окупља обољеле од ове болести кажу да је највећи проблем набавка лијекова, због чега су неки чланови принуђени и да их прошверцују преко границе. Проблеме имају и обољела дјеца у вртићима и школама, као и лица, која су радно способна.

- Проблеми који се јављају дјеци у вртићима, која имамју епилепсију јер у школи немају могућност давања клизме при нападу, у школи или вртићу. Имамо проблеме везане за радну способност, гдје људи са епилепсијом добијају карактеристику да нису радно способни - каже предсједник Удружења обољелих од епилепсије Српске Јелена Борић.

41-годишњи Давор Вукосављевић епилепсију је добио 1996.године, након што га је залутали метак погодио на санкању. Каже да друштво код нас има предрасуде према обољелима, јер се често мисли да епилепсија подразумјева само падавицу.

- Кад кажем неком да имам епилепсиу обично људи мисле , по старом, падавицу али није само то епилепсија. Ја имам парцијалну епилепсију. Не губим свијест, ниша, само ми се тресе десна рука, не могу са десном руком - рекао је Вукосављевић.

      View this post on Instagram

A post shared by Мин. здравља и соц. заштите (@ministarstvo.zdravlja.srpske)

Обиљежавању "Љубичастог дана" присуствовао је и министар Ален Шеранић, који је обећао да ће ресорно министарство заједно са Удружењем радити на рјешавању системских проблема лица која болују од епилепсије. То подразумјева и унапријеђење здравствених услуга.

- Оно што смо имали са доношењем новог занона о здравственом осигурању је свакако да смо одређене лијекове , који су предмет рефундације ставили на А и А1 листу фонда здравствењног осигурања гдје смо обезбиједили и даље ту могућност, прије свега финансирања, што раније није био случај - каже Шеранић.

Свјетски дан подршке обољелима од епилепсије познат је и као "Љубичасти дан".

Ова боја асоцира на боју лаванде и повезана је са осјећајем усамљености, који се учестало јавља као посљедица друштвене стигматизације и изолације особа са епилепсијом.