latinica  ћирилица
26/03/2023 |  14:10 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Организација старјешина Војске Српске: Милановићево одликовање ХВО бригади - непотребно провоцирање

Организација старјешина Војске Републике Српске најоштрије осуђује окупљање 103. бригаде ХВО у Дервенти 25. марта 2023.године, као и одликовање које је тој јединици додјелио предсједник Републике Хрватске Зоран Милановић, саопштено је из ове Организације.
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org) -
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org)

Из Организације старјешина Војске Српске поручују да "активности хрватског предсједника у Дервенти представљају класичну непримјереност која је у супротности са основним цивилизацијским нормама у међународним и међуљудским односима".

- Та догађања су непотребно провоцирање и узнемиравање јавности Републике Српске, а посебно становника Дервенте. Припадници 103.бригаде ХВО су током рата чинили бројне злочине над становништвом Дервенте, као и цијеле Посавине - наглашавају из Организације.

Из Организације старјешина Војске Српске наводе да је "симптоматично што се то догађа дан прије обиљежавања 31.годишњице од страдања српских цивила у Сијековцу 26. марта 1992. године".

- На тај дан су регуларне снаге Републике Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске формације извршиле покољ над девет српских цивила, а касније над још 37. У том злочину велику улогу су имали и припадници 103.бргаде ХВО. То је уз 01. март 1992. године када је у Сарајеву је убијен српски сват Никола Гардовић и повод за почетак грађанског рата у БиХ, па српски народ те датуме сматра као почетке трагичног сукоба у којем су страдали припадници сва три народа, а чије посљедице су и данас катастрофалне - истичу из Организације.

Организација старјешина Војске Републике Српске сматра да се, у БиХ, треба окренути договору три конститутивна народа о будућности БиХ, а не непрестано призивати духове прошлости и узнемиравати јавност, наводи се у саопштењу.