latinica  ћирилица
26/03/2023 |  15:18 | Аутор: СРНА

Којић: Милановић се наругао српским жртвама

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је да се предсједник Хрватске Зоран Милановић одлуком да одликује злогласну 103. бригаду ХВО-а наругао српским жртвама.
Бранимир Којић - Фото: СРНА
Бранимир КојићФото: СРНА

- Неко ко се представља као велики Европљанин показао нам је да је спреман доћи у другу државу и наругати се жртвама - рекао је Којић Срни.

Он каже да је минимално што Милановић може да уради је да се извини породицама жртава и Републици Српској и да призна да је његов чин увреда за нас.

- Српска је светиња и према њој се мора опходити са поштовањем - додао је Којић.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да је скандалозна одлука Милановића да одликује 103. бригаду ХВО-а која је починила страшне злочине над Србима на подручју Дервенте и Посавине, што је хрватском предсједнику добро познато.

- Припадници те бригаде у логорима у Дервенти су на најсвирепије начине мучили и убијали српске цивиле и силовали српске жене. Многи логораши су у међувремену преминули од посљедица тортуре, а многи живи су тешки инвалиди - навео је Линта.

Он је подсјетио да је Милановић и раније одликовао хрватске генерале оптужене за злочине над српским становништвом у БиХ и Хрватској, као и ратне јединице који величају усташтво.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић присуствовао је јуче у Дервенти обиљежавању 31 године од оснивања 103. бригаде ХВО коју је одликовао Редом Николе Шубића Зринског.