latinica  ћирилица
26/03/2023 |  19:11 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Новчана подршка запослености лица са инвалидитетом (ВИДЕО)

Новчана подршка запослености лица са инвалидитетом у Српској ове године биће већа за скоро милион марака у односу на прошлу годину. На располагању им је пет врста подршке Фонда за професионалну рехабилтацију. Ове године први пут средства могу добити и студенти из те категорије грађана.
Подршка запошљавању инвалида - Фото: РТРС
Подршка запошљавању инвалидаФото: РТРС

Младена Ступар власница је самосталног предузећа које четири године производи уникатне сапуне. Од Фонда за професионалну рехабилитацију добија поврат доприноса на плату, а недавно је добила и средства за одрживу запослност, која је уложила у сировине.

- ја, као лице са инвалидитетом, осјећам у овом тренутку подршку Фонда, што кроз новчане стимулансе, што кроз поврат доприноса - каже Ступарова.

Србачко предузеће Борац од 2007. године бави се одржавањем и наплатом паркинга од почетка има подршку Фонда. Запошљава шест ратних војних инвалида, међу којима је и Васо Трагаш.

- Омогућило ми је да идем у пензију, за три мјесеца, а остварио сам је радећи овдје 16,5 година - додаје Трагаш.

Дамјан Драгосављевић истиче да нема Фонда и тог капитала који је он уложио од првог дана у њих, од оснивања, па до поврата доприноса, јако би тешко и они опстајали.

Подршка Фонда значајна је и за Организацију УДАС, која окупља жртве мина, ампутирце и чланове њихових породица.

- То је поврат доприноса број 1. Имамо економску подршку, коју даје Фонд, то је број 2, очување преосталих радних мјеста, нова запошљавања наравно и креирање тих нових радних мјеста, који Фонд исто ради заједно са нама - нагласио је Жељко Волаш Организација ампутираца УДАС.

Прошле године путем Фонда запослено је 46 лица са инвалидитетом, 1.200 их добијало поврат доприноса, а стотину лица добило је једнократну помоћ за одрживу запосленост. За то је утрошено око шест милиона марака. Буџет Фонда ове године је близу седам милиона, а почиње да подржава и студенте.

- Свако лице које има статус студента прог, другог или трећег циклуса, коме су неопходна средства за научно-истраживачки рад, средства за евентуално, приликом студирања да жели да похађа одређени курс страних језика или курс информатике, може се обратити ЈУ Фонд и тај курс ће бити исфинансиран у цјелости - истакао је Стево Дроњак в.д. директора Фонда за професионалну рехабилитацију Републике Српске.

Фонд је прошлу годину завршио са суфицитом од 650 хиљада марака. Та средства ће бити искориштена за нова запошљавања и финансирање бањалучког Центра за професионалну рехабилитацију.