latinica  ћирилица
26/03/2023 |  19:13 ⇒ 27/03/2023 | 10:16 | Аутор: РТРС

Шта здравственим осигураницима у Српској, доносе нова права? (ВИДЕО)

Нова права за здравствене осигуранике у Републици Српској! Од сада здравствене услуге, попут ТИЛТ теста или палијативне његе - остварују на основу упутнице породичног љекара.
ФЗО - Фото: РТРС
ФЗОФото: РТРС

Док је раније, за ове услуге требало рјешење Фонда здравственог осигурања.

Дошао је крај дугим редовима у пословницама Фонда здравственог осигурања! Осигураници за неопходну здравствену услугу више неће достављати медицинску документацију, нити чекати рјешења из Фонда. Од сада им је потребна искључиво упутница породичног љекара.

- Ријеч је о услугама, попут ТИЛТ теста, код особа који имају вртоглавице. Раније се захтјев морао предавати у Фонда, па чекати рјешење да Фонд одобри. Преглед специјалисте и упутница породичног - каже Дарија Филиповић Остојић портпаролка ФЗО Републике Српске.

"Зелено свјетло" из Фонда више није потребно ни за услуге из офтамологије, урологије, торакалне хирургије, аудио-лингвистичког третмана-КСАФА апаратом за дјецу до 18 година са потешкоћама у развоју.

- Новина је и смјештај пацијената који иду на радио-терапију, а који су удаљени од Бањалуке више од 50 километара. Односно, не морају сами да о свом трошку плаћају, него могу да буду смјештени у Зотовићу, што је олакшавајућа околност за пацијенте који иду у Центар за радио-терапију - додала је Косана Станетић начелница Службе породичне медицине, Дом здравља Бањалука.

Од сада и смјештај у палијативне установе једноставнији. Зато што ће, породични љекар на основу отпусног писма са препоруком за палијативну његу или специјалистичког налаза - издати болничку упутницу.

- Палијативно збрињавање подразумијева активни третман и његу код пацијента у терминалној фази малигне болести, мада се овдје третирају пацијенти и друге етилогије. Дакле, за санирање бола и усмјерен је на побољшању живота - каже Зоран Поповић начелник одјељења Палијативна њега, ЈЗУ Градишка.

За здравствене услуге, гдје је неопходно ангажовање љекара из иностранства - пацијенти право на дијагностичке и терапијске процедуре остварују на основу болничке упутнице породичног љекара, те мишљења конзилијума љекара одговарајуће специјалности.