latinica  ћирилица
27/03/2023 |  06:58 ⇒ 10:45 | Аутор: Агенције

Штрајк паралише Њемачку; Возови стају, авиони се приземљују

Синдикати у Њемачкој отпочели су генерални штрајк у саобраћају, који ће трајати 24 сата.
Штрајк у Њемачкој (Фото: EPA-EFE/RONALD WITTEK) -
Штрајк у Њемачкој (Фото: EPA-EFE/RONALD WITTEK)

Они захтијевају веће плате, а готово потпуно су стале регионална жељезница, као и летови са великих аеродрома, попут оног у Франкфурту.

На највећем њемачком аеродрому у Франкфурту отказани су сви данашњи летови, чак 1.170, а пројена је да је погођено 160.000 путника.

Не ради ни аеродром у Хамбургу, гдје је отказано свих 147 данашњих летова, или авиони на њима лете без путника. Сви домаћи летови отказани су и на аеродромима Лајпциг и Дрезден.

Жељезнички саобраћај у бројним дијеловима еЊмачке је потпуно прекинут. У Берлину не раде регионална и приградска жељезница.

Синдикат жељезничара саопштио је да у покрајинама Хесе и Северна Рајна Вестфалија "ништа више не ради". Иако је Западна Померанија мање погођена штрајком него други дијелови земље, регионална жељезница је и тамо стала, а и жељезничке компаније које не штрајкују, не могу да возе због штрајка жељезничких служби, преносе њемачки медији.

На велики штрајк упозорења позвали су синдикат жељезнице и саобраћаја ЕВГ и синдикат запослених у јавном сектору Вер.ди.

Штрајк се одржава током преговора послодаваца и синдиката запослених у јавном сектору. Синдикат Вер.ди тражи повећање плате од 10,5 одсто, али тако да најмање повећање буде 500 евра месечно у бруто износу.

Одбијена је понуда послодавца да повећање износи пет одсто у два корака, те да буде једнократно исплаћено по 2.500 евра.

Синдикат жељезничара захтијева повећање од 12,5 одсто, односно најмање 650 евра мјесечно.

Поред жељезница и аеродрома, очекује се да штрајк погоди и друге видове јавног превоза, а потпуну блокаду синдикати су најавили у седам од 16 њемачких покрајина.