latinica  ћирилица
27/03/2023 |  07:18 ⇒ 07:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска: Из компаније ЕОС Матрикс процурили лични подаци 181.000 грађана

Из компаније ЕОС Матрикс, која помаже предузећима да професионално наплате дугове, процурило је више од 181.000 личних података грађана Хрватске, а међу њима су и подаци пар стотина малољетних особа, што је највеће цурење личних података до сада, сазнаје Индеx.
Загреб - Фото: РТРС
ЗагребФото: РТРС

То је друго велико цурење података након што је у децембру прошле године отворена истрага због цурења 77.000 личних података из још једне агенције за наплату потраживања Б2 Капитал.

Као и у случају Б2 Капитала, Агенција за заштиту личних података (АЗОП) потврдила је за Индеx да је започела надзорно поступање.

Како се наводи, АЗОП је добио анонимну пријаву да постоји основана сумња да већи број агенција за наплату потраживања, које дјелују на подручју Хрватске, размењује базе података, што не би смјеле да раде, при чему долази до цурења тих података.

На тај начин су исцурили лични подаци о 181.641 особи који садрже име и презиме, матични број, датум рођења, а осим дужника ту су и садужници, јемци и заложни дужници.

Спорно је што база података ЕОС Матрикса садржи и личне податке 294 малољетне особе и није јасно како је та агенција прикупљала личне податке малољетника.

Из ЕОС Матрикса су признали да њихова база података заиста садржи податке о малолетницима, али наводе да је то урађено на основу правосудних решења о насљеђивању, односно за особе за које је утврђено да су насљедници особа које су дужници.

Индекс је открио да за ЕОС Матрикс насљедници заправо обухватају потенцијалне насљеднике, односно дјецу дужника, потенцијалне будуће дужнике.