latinica  ћирилица
27/03/2023 |  07:57 ⇒ 08:00 | Аутор: СРНА

Пјонгјанг испалио два балистичка пројектила

Сјеверна Кореја испалила је јутрос два балистичка пројектила кратког домета са своје источне обале, саопштила је јужнокорејска војска.
Балистички пројектил (Фото: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN/илустрација) -
Балистички пројектил (Фото: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN/илустрација)

У саопштењу се наводи да су пројектили испаљени из провинције Сјеверни Хвангае у 7.47 часова по локалном времену и да су летјели око 370 километара.

Јапанска Влада саопштила је да све указује на то да су пројектили пали изван ексклузивне економске зоне Јапана.

Ракете су испаљене у вријеме када амерички носач авиона "Нимиц" и бродови из његове борбене групе треба да пристану у луку код поморске базе јужнокорејске војске у граду Бусану.

Јужнокорејско Министарство одбране саопштило је да ће прије уласка у луку носач авиона учествовати у заједничким маневрима код јужне обале Корејског полуострва.

Јужнокорејска војска "снажно је осудила" непрестана ракетна лансирања Сјеверне Кореје и оцијењује их као тешко кршење резолуција Савјета безбједности УН и позива на њихово хитно обустављање.

Јапанска Влада у свом саопштењу истиче да су послали "снажан протест" Сјеверној Кореји и наводе да ракетне пробе угрожавају безбједост и мир Јапана, региона и међународне заједнице.

Сјеверна Кореја је у протеклих неколико седмица појачала ракетне пробе, укључујући испаљења више крстарећих ракета у сриједу 29. марта.