latinica  ћирилица
27/03/2023 |  08:53 | Аутор: СРНА

Кошарац: Учестали напади на православне богомоље уносе узнемиреност код преосталих Срба

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац најоштрије је осудио скрнављење Саборног храма Вазнесења Господњег у Стоцу и позвао надлежне органе у Федерацији БиХ да хитно расвијетле овај случај.
Столац - Саборни храм Вазнесења Господњег - Фото: СРНА
Столац - Саборни храм Вазнесења ГосподњегФото: СРНА

- Очекујем од надлежних полицијских и правосудних органа у ФБиХ брзу и ефикасну истрагу како би у најскоријем року починиоци били приведени правди и адекватно кажњени - поручио је Кошарац у изјави Срни.

Он је упозорио да овај вандалски чин у Стоцу, као и девастирање Саборне цркве Свете Тројице у Мостару и Храма Вазнесења Господњег код Бихаћа, шаљу лошу поруку српском народу да није добродошао и да за њега нема живота у ФБиХ.

- Учестали напади на православне богомоље у ФБиХ нису само напади на вјерске објекте, већ и на живот, безбједност, духовни и културни идентитет ионако малобројних Срба у ФБиХ. Додатно је забрињавајуће што починиоци остају некажњени, чиме се шаље врло опасна порука да су насилничко понашање и вандализам над имовином и насљеђем Српске православне цркве прихватљиви - поручио је Кошарац.

Он је додао да безочни напади на православне светиње подривају ионако крхко повјерење и уносе додатни страх, горчину и узнемиреност код преосталих Срба у ФБиХ.

- Позивам надлежне федералне институције да промптно реагују и починиоце приведу правди, по узору на припаднике Министарства унутрашњих послова Републике Српске који су у рекордном року ухапсили осумњиченог за срамни напад на супружнике Мемишевић из Вишеграда - нагласио је Кошарац.

Он је изразио пуну подршку свештенству Саборног храма Вазнесења Господњег и свим православним вјерницима у Стоцу, те позвао цјелокупну јавност да покаже солидарност реагујући на адекватан начин.

- Да ли ће, рецимо, два члана Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић јасно и јавно осудити напад на цркву у Стоцу, као што је то био случај са предсједавајућом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић и предсједником Републике Српске /Милорадом Додиком/ када је у питању напад на повратнике у Вишеграду - питао је Кошарац.

Непозати починилац оскрнавио је Саборни храм Вазнесења Господњег у Стоцу, на којем је покушао да развали врата, изјавио је Срни јуче свештеник Дејан Грчић, додајући да је ово ружна порука за Србе у овом граду да њихова имовина није сигурна.

Свештеник Грчић први је затекао овај призор и о свему обавијестио полицију која је обавила увиђај.