latinica  ћирилица
27/03/2023 |  10:14 ⇒ 11:51 | Аутор: РТРС

Перишић: Запад жели Србе распарчане и под контролом

Професор геополитике Срђан Перишић изјавио је да је идеал западне политике држати Србе распарчано и под контролом, те указао да Срби морају да се пазе да не буду опет увучени у шире интеграције са другим народима у региону.
Срђан Перишић - Фото: ТАНЈУГ
Срђан ПеришићФото: ТАНЈУГ

- Држати Србе распарчано је идеал западне политике. Видимо да су Срби у Србији, Републици Српској, па и у Црној Гори почели да се обједињавају, стварају српски свијет, и то је одмах узбуна у Лондону и Вашингтону, као настављачу британске геополитке - рекао је Перишић Срни.

Он је оцијенио да је стални интерес Британаца на Балкану да Срби буду распарчани или да буду у интеграцији са некима другима, као некад са Хрватима, да би држали Србе под контролом.

- Имају они идеју да нас обједине и са Албанијом, па да Албанци врше улогу Хрвата, као што је било у претходне двије Југославије. А то не смијемо да дозволимо - рекао је Перишић.

То је, навео је он, идеја Запада, као што су Србе преко Николе Пашића гурали у загрљај са Хрватима да би, умјесто у западну Европу, ускочили у хрватске концлогоре 1941. године.

- Морамо да се пазимо тих ширих интеграција - нагласио је Перишић.

Перишић је оцијенио да се може повјеровати у неке западне приче да им је Србија већи интерес него и Косово и Црна Гора и Сарајево само ако Запад, предвођен Вашингтоном, дозволи српско уједињење.

- Али не може, док год они не буду хтјели да се Срби обједине на Балкану, па макар културно - рекао је Перишић, уз подсјећање да је Запад рушио обје Југославије, и монархистичку и комунистичку, да би спријечили стварање јединствене српске државе на Балкану.

Међутим, додао је Перишић, свијет се мијења, а рат у Украјини донијеће промјене геополитичког поретка, али српски задатак у Београду, Бањалуци, али и Подгорици, треба да буде спољнополитичка уздржаност, како би све то прошло мимо Срба.