latinica  ћирилица
27/03/2023 |  10:39 ⇒ 11:13 | Аутор: Агенције

Торнадо уништио читава насеља: На југу Америке ванредно стање (ВИДЕО)

Предсједник Америке Џо Бајден прогласио је ванредно стање за дијелове Мисисипија погођеног разорним торнадом, гдје је погинуло најмање 26 људи у катастрофалним олујама на југу државе.
Мисисипи, торнадо (Фото: EPA-EFE/CHRIS TODD) -
Мисисипи, торнадо (Фото: EPA-EFE/CHRIS TODD)

Двадесет шест људи је погинуло, а десетине повријеђено у Мисисипију, широм Делта регије те око њеног сјевероисточног дијела, док је још један мушкарац умро у сусједној држави Алабама.

Ово је највећи број смртних случајева у торнаду у Мисисипију након више од пет деценија, јер је невријеме најтеже погодило неке од економски најсиромашнијих подручја најсиромашније америчке државе.

У граду Ролинг Форк, који броји око двије хиљаде становника, читава насеља су претворена у рушевине. Снимци и фотографије са друштвених мрежа показују смрскане аутомобиле, срушене градске водоторњеве и савијена стабла дрвећа.

Градска болница у поменутој регији остала је без струје током олује, што значи да су пацијенти и штићеници старачких домова морали бити пребачени на лијечење у другим градовима.

Амерички конгресмен Бение Томпсон, који представља регију Делта у Вашингтону и једини је демократа у конгресној делегацији Мисисипија, рекао је да су многе општинске зграде у Ролинг Форку потпуно уништене или тешко оштећене, укључујући полицијску станицу, градску вијећницу и суд.

Ране процјене Националне метеоролошке службе, изведене из извјештаја о олујама и радарских података, нагласиле су огромне размјере и снагу торнада. Највећи удари вјетра били су између 166 и 200 километара на час.

Метеоролози метеоролошке службе процијенили су да је торнадо био на тлу више од једног сата и прешао најмање 270 километара, километражу коју су описали као веома ријетку, преноси Клиx.