latinica  ћирилица
27/03/2023 |  10:44 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Бањалука: Опрез због најављених падавина и јаког вјетра

Из бањалучког Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијално ватрогасно-спасилачке јединице апеловали су на додатни опрез због најављених падавина и јаког вјетра и позвали грађане Бањалуке да предузму све мјере и радње заштите личне безбједности и имовине.
Киша - Фото: РТРС
КишаФото: РТРС

- Апелујемо да се суграђани у вријеме када су прогнозиране неповољне временске прилике не крећу у близини водова електричне енергије, оштећених стабала, лако ломљивих предмета на висинама, те да уклоне ствари које би у случају вјетра могле пасти са виших дијелова објеката и изазвати повреде - навели су из Цивилне заштите.

Из бањалучког Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијално ватрогасно-спасилачке јединице напомињу да је неопходно да грађани приликом напуштања објекта затворе прозоре и врата, те уреде дворишта.

- Апелујемо и да директори јавних институција, предузећа и других правних лица предузму одређене мјере на заштити имовине у власништву предузећа - навели су из Цивилне заштите.

Из Градске управе су навели да ће надлежне службе пратити ситуацију и у складу са тим обавјештавати јавност.

Према прогнози Хидрометеоролошког завода Републике Српске, данас ће услиједити нагло захлађење са падавинама - у нижим предјелима падаће киша, а у вишим предјелима уз пад температуре ваздуха киша ће прећи у сусњежицу и снијег.

Очекују се удари вјетра од 50 до 80 километара на час, а у брдско-планинским предјелима јак и олујни вјетар и сњежне падавине могу узроковати наносе, вијавице и сметове на путевима.