latinica  ћирилица
27/03/2023 |  10:54 ⇒ 12:20 | Аутор: РТС

Савјет безбјeдности УН-а данас о саботажи на "Сјеверном току"

Савјет безбједности Уједињених нација требало би данас да гласа о руско-кинеском нацрту резолуције о истрази поводом саботаже гасовода Сјеверни ток 1 и 2, пренио је Тас, оцјењујући да су мале шансе да документ буде усвојен.
Савјет безбјeдности УН-а (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE/илустрација) -
Савјет безбјeдности УН-а (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE/илустрација)

У нацрту резолуције се упућује приједлог генералном секретару УН Антонију Гутересу да успостави независну међународну комисију да спроведе темљену, транспарентну и независну истрагу о свим аспектима саботаже Сјеверног тока 1 и 2, укључујући и идентификовање извршиоца саботаже, финансијера, организатора и њихових сарадника.

Руска новинска агенција наводи да се очекује да Гутерес одреди тим стручњака у ове сврхе, односно, комисију.

Уколико резолуција прође, Гутерес мора да то спроведе у дјело у наредних 30 дана.

Документ такође охрабрује државе да спроведу сопствене истраге и да потпуно сарађују са комисијом и дијеле информације.

Русија је припремила прву верзију резолуције о Сјеверном току крајем фебруара, али је није одмах дала на гласање, па је умјесто тога позвала чланове Савјета безбједности да разговарају о документу, што је и урађено.

Према изворима агенције Тас у УН, нема опште сагласности око руског нацрта, што значи да највјероватније неће бити усвојен.

Да би била усвојена, резолуцију мора да подржи најмање девет од 15 чланова Савјета безбједности.

Једна стална чланица може да стави вето, али само уколико се одобри девет гласова за усвајање резолуције.

Уколико резолуцију подржи осам чланица, а САД гласају против, то би значило да Америка није употребила вето, али уколико резолуција добије девет или више гласова, спречавање усвајања се може постићи само ветом.

- Не ради се о броју гласова, већ се ради о начину на који гласају - рекао је стални представник Русије у УН Василиј Небензја.

Претходно, западне земље су тврдиле да је Русија изолована и да нема подршку унутар СБ, јер се противи иницијативама СБ УН око Украјине, док остале чланице УН подржавају резолуцију или су уздржане.

Још раније је било познато да Kина подржава нацрт резолуције, а остале сталне чланице Савјета безбједности Велика Британија, САД и Француска, највјероватније неће да је подрже и могу да гласају против, буду удржане како не би биле оптужене да опструишу рад СБ.

Остале чланице западног блока СБ, међу којима су Малта, Швајцарска, Јапан и Албанија, највероватније ће гласати исто као и лидери тог блока.

Ставови осталих несталних чланица није познат, укључујући Бразил, Габон, Гану, Мозамбик и Уједињене Арапске Емирате, као и Еквадор.

Kао резултат свега тога, додаје Тас, западне земље можда неће ни морати да користе вето да спријече усвајање резолуције.