latinica  ћирилица
27/03/2023 |  11:36 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Без сагласности Српске нема изградње брзог пута Тузла Добој-Исток (ВИДЕО)

Без усаглашавања и координације надлежних институција Републике Српске и ФБиХ неће бити могуће реализовати пројекат изградње брзог пута Тузла-Добој Исток у ФБиХ, закључено је данас на састанку градоначелника Добоја Бориса Јеринића и начелника општине Петрово Озрена Петковића са директором Путева Српске Миланом Дакићем.
Добој састанак - Фото: РТРС
Добој састанакФото: РТРС

Дакић је рекао да је на састанку у Добоју упознат са проблемима пројекта брзог пута који су прије мјесец дана покренули ФБиХ и Тузлански кантон, о чему ће у наредном периоду обавијестити и ресорно министарство.

- Моја дужност и обавеза јесте да се озбиљно схвате и представници народа с наших крајева и подручја око изградње тог брзог пута јер ако би се изградила само дионица у ФБиХ онда већ постоје озбиљни проблеми за становништво општине Петрово и великог дијела града Добоја - изјавио је Дакић.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да, према просторном плану Републике Српске, та дионица брзог пута иде кроз Српску и да је немогуће овај пројекат реализовати без сагласности Републике.

- Зато и позивам колеге у ФБиХ да је потребно на нивоу ресорних министарстава да се одржи састанак о овој теми гдје ћемо заједнички усагласити ставове и дионицу брзог пута - навео је Јеринић.

Појашњава да свака дионица мора имати почетак и крај, и у овом случају када дионица дође до федералне општине Добој Исток она долази и до подручја града Добоја у Републици Српској, односно до чворишта ауто-путева.

- Наш интерес и циљ је да се заштити и лијева и десна страна ријеке Спрече - поручио је Јеринић и указао да је регулација корита Спрече немогућа без сагласности Вода Српске.

Он је рекао да је свјестан забринутости за имовину грађана са лијеве и десне стране Спрече и поновио да изградњу брзог пута мора да предстоји усаглашавање трасе и регулација корита Спрече.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић рекао је да је на основу информација из медија упознат да идејни пројекат изградње брзог пута Тузла-Добој Исток у ФБиХ, који би пролазио Лукавцем и Грачаницом, према ранијем просторном плану обухватао и подручје општине Петрово и града Добоја у Републици Српској.

Састанку су присуствовали и директор Жељезница Републике СрпскеСастанак у  Слађан Јовић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Данијел Јошић, посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић и Обрен Петровић.