latinica  ћирилица
27/03/2023 |  11:45 ⇒ 19:00 | Аутор: РТРС

Положен камен темељац за изградњу новог објекта ПУ Источно Сарајево (ФОТО/ВИДЕО)

У Палама је данас положен камен темељац за изградњу новог објекта Полицијске управе Источно Сарајево, а вриједност радова износи 9,8 милиона марака.
Полагање камеља темељца за изградњу новог објекта ПУ Источно Сарајево - Фото: РТРС
Полагање камеља темељца за изградњу новог објекта ПУ Источно СарајевоФото: РТРС

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да је посебно задовољство да Пале, које то заслужују из историјског разлога, добију први намјенски објекат било које полицијске управе МУП-а Републике Српске - рекао је Каран.

Каран је нагласио да ће ово бити први намјенски објекат јер су до сада вршене различите адаптације и друга улагања у постојеће објекте.

Он је рекао да ће овај објекат у себи објединити све структуре Полицијске управе Источно Сарајево и Полицијске станице Пале - од криминалистичке полиције, полиције до жандармерије.

      View this post on Instagram

A post shared by MUP Republike Srpske (@mup.srpske)

- Врло важно је да ће ту бити смјештени сви наши шалтери и канцеларије гдје ће грађани моћи да остваре сва своја грађанска права која су им потребна - рекао је он и додао да ће у том смислу ово бити мултифункционалан објекат.

Каран напомиње да се наставља са оваквом градњом, а врло брзо ће бити отворен, такође намјенски објекат Средње школе унутрашњих послова што су веома значајни капацитети.

Фото: РТРС

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да је ово значајан дан за Пале, Источно Сарајево и Републику Српску, јер показује опредијељеност и континуитет Владе Републике Српске у изградњи институција на подручју Сарајевско-романијске регије.

- Једна од најзначајнијих институција коју морамо у континуитету развијати, како кадровски, тако и кроз јачање физичких претпоставки је Министарство унутрашњих послова Републике Српске - нагласио је Ћосић.

Ћосић је нагласио да такав објекат заслужују припадници МУП-а на овом крају и подсјетио да је МУП у Источном Сарајеву од 1992. до 1995. године имао пресудну улогу у изградњи Републике Српске, као и послијератном периоду када су припадници МУП-а увијек били на првој линији и на висини задатка.

Он је рекао да је значајно да један овакав објекат буде изграђен на Палама, да буде изграђена репрезентативна Полицијска управа и да се на тај начин врати дуг оним људима који су дали животе, а и свима који су провели радни вијек у МУП-у.

Ћосић је нагласио да је овај објект други по вриједности, након Центра за обуку у Бањалуци, што Источном Сарајеву, како је рекао, и припада.

Велики је значај изградње новог објекта Полицијске управе Источно Сарајево на подручју Пала с обзиром на допринос њених припадника безбједности грађана, а који ће имати боље услове за рад захваљујући подршци институција Српске, рекао је начелник ове локалне заједнице Бошко Југовић.

Југовић је рекао да је општина Пале скупштинским одлукама додијелила земљиште од 4.470 метара квадратних гдје ће бити смјештен нови објекат заједно са спољашњим уређењем.

Фото: РТРС

- Данас заокружујемо циклус којем је претходило обезбјеђивање пројектне документације, идејног пројекта, главног пројекта у вриједности 180.000 КМ како би се Полицијска управа ослободила плаћања ренте и накнаде од 300.000 КМ. Нису битне цифре, колико је битно јединство када смо одлучивали изградњу објекта - рекао је Југовић.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске изградњу овог објекта реализује уз подршку Владе и општине Пале.

Површина објекта биће 4.432 метра квадратна корисне површине.

Извођач радова је предузеће "Грађење" са Пала, а рок за завршетак је 420 дана.

Полагању камена темељца присуствовали су министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, директор полиције Српске Синиша Кострешевић, начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац, начелник општине Пале Бошко Југовић као и Љубиша Ћосић градоначелник Источног Сарајева.