latinica  ћирилица
27/03/2023 |  11:46 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

Вишковић-Врховац: Лимит за стамбене кредите ИРБ са 150.000, подигнут на 170.000 КМ (ВИДЕО)

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске упутиће приједлог измјене правила која се тичу максималног износа висине стамбених кредита, речено је након састанка руководства ове банке са премијером Радованом Вишковићем.
Радован Вишковић и Дражен Врховац - Фото: Уступљена фотографија
Радован Вишковић и Дражен ВрховацФото: Уступљена фотографија

То ће значити да ће максималан износ, умјесто 150.000, износити 170. 000 КМ.

Истакнуто је да је ово још један вид стимулације младих брачних парова, али и свих осталих, да своју будућност граде у Републици Српској.

Премијер Српске је рекао да ће подизање лимита за стамбене кредите бити један од добрих корака ИРБ-а усмјерених на становништво, али да упоредо раде и на подршци привреди.

- Не смијемо занемарити улогу ИРБ-а у протекле три године. Можда смо једина заједница у региону која је у вријеме пандемије вируса корона одлучила да је каматна стопа за све кредите који иду преко ИРБ-а 0,5 одсто, а и данас је на том нивоу - рекао је Вишковић.

Он је навео да је ИРБ од оснивања инвестирао више од три милијарде КМ у привреду, од чега су око 2,4 милијарде КМ кредитна средства, а остатак хартије од вриједности.

Вршилац дужности директора ИРБ-а Дражен Врховац рекао је да је ИРБ, заједно са Владом Српске, протеклих година низом мјера спасио домаћу привреду, те да интензивно у иностранству промовише могућности улагања у Српску.

- Наш финансијски резултат 2021. године је 4,1 милион КМ, а прелиминарни извјештај за прошлу годину се креће око 7,3 милиона КМ - закључио је Врховац.