latinica  ћирилица
27/03/2023 |  12:17 ⇒ 12:28 | Аутор: Агенције

Нађен купац за посрнулу банку

First Citizens BancShares Inc. саопштила је да ће преузети депозите и зајмове пропале Банке Силицијумске долине.
Банка (Фото: илустрација/EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Банка (Фото: илустрација/EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Федерална корпорација за осигурање депозита, која је преузела контролу над SVB раније овог мјесеца, навела је у засебном саопштењу да је добила права на процјену капитала у акцијама irst Citizens BancShares са потенцијалном вриједношћу до 500 милиона долара као дио посла, преноси Ројтерс.

First Citizens је саопштио да је трансакција структурисана тако да се очува солидна финансијска позиција и да компанија остаје отпорна са разноврсним кредитним портфолиом и базом депозита.

Према споразуму, јединица First Citizens Bank & Trust Company ће преузети имовину SVB -а од 110 милијарди долара, депозите од 56 милијарди долара и зајмове од 72 милијарде долара.

-Разумни приступ управљању ризицима наставиће да штити купце и акционаре кроз све економске циклусе и тржишне услове -, наводи се у саопштењу.

First Citizens банка ће такође добити кредит од FDIC -а за потребе непредвиђене ликвидности и имаће споразум са регулатором да подели губитке како би обезбедила даљу заштиту од потенцијалних кредитних губитака, додаје се.

FDIC је највећа банка од финансијске кризе 2008. која је пропала када су калифорнијски регулатори затворили банку 10. марта, што је изазвало огроман поремећај тржишта и појачало стрес у банкарском сектору широм света.

-Тај потез је позитиван за финансијску стабилност и индустрију ризичног капитала - рекао је Гери Нг, виши економиста у Натикис Хонг Конг.