latinica  ћирилица
27/03/2023 |  14:06 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Шулић: Циљ - повећање плата радника и искорјењивање сиве зоне

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић рекао је да ће ресорно министарство бити сервис Удружењу послодаваца угоститељства и туризма "Хорека" и свим сличним организацијама да би радницима у овој области биле повећане плате и смањена или искоријењена сива зона.
Састанак са удружењем Хорека -
Састанак са удружењем Хорека

Шулић је након састанка са представницима Удружења послодаваца угоститељства и туризма Хорека истакао да ће се ресорно министарство на том плану у наредном периоду трудити да им максимално изађе у сусрет, заједно са другим министарствима.

- Циљ је да их повежемо и да они и различити домаћи произвођачи пласирају своју робу и услуге према нашим хотелима и угоститељским капацитетима широм Српске - рекао је Шулић.

Он је додао да су у Министарству свјесни висине плата радника у овом сектору и сиве зоне у исплати плата и на плану боравишних такса.

- Наше министарство за трећи квартал ове године припрема измјену Закона о боравишним таксама, и то на начин да уредимо ту и област исплате плата - најавио је Шулић.

Далибор Шајић из Хореке рекао је да ће ово удружење заједно са извршном влашћу Републике Српске покушати да Српску означи као водећи туристички центар у региону.

- Први циљ је да задржимо радну снагу овдје и повећамо плате, те да едукујемо људе који раде у овој области, рекао је Шајић и додао да ће се радити и на томе да се разлика плата радницима у угоститељству и туризму више не исплаћује у ковертама, те да у вези са тим буде искоријењено сиво тржиште.