latinica  ћирилица
27/03/2023 |  14:18 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

Породице у пандемији показале висок ниво унутрашње повезаности

Данас су представљени резултати истраживања које је проводило Друштво психолога Републике Српске уз подршку УНИЦЕФ-а, а посредством Mинистарства здравља и социјалне заштите, на тему како је функционисала породица са дјецом током и након пандемије и које ефективне мјере би требало предузети. Истраживање је трајало од априла до јуна 2022. године.
Представљaње резултата истраживања - Друштво психолога Српске уз подршку УНИЦЕФ-а - Фото: РТРС
Представљaње резултата истраживања - Друштво психолога Српске уз подршку УНИЦЕФ-аФото: РТРС

Функционисање породице након дужег времена, као што је било у вријеме пандемије Ковид-а и након тога, показало је да је породица на овим просторима, била окренута ка себи и својим члановима породице.

Предсједник Управног одбора Друштва психолога Републике Српске Сања Радетић Ловрић рекла је да је истраживање, на захтјев Министарства здравља и социјалне заштите Српске, спроведено у 2.053 породице из 58 локалних заједница Српске.

- Истраживање је показало и да су породице које су фунционисале у хармоничним односима наставиле функцинисати на такав начин и у пандемији, али да су се у породицама које су до тада биле у дисфункционалним односима ти односи у пандемији појачали - додала је она.

Током пројекта уочено је, да већу подршку и едукацију треба пружити радницима Центара за социјални рад јер нису били довољно спремни да се носе са рањивим група током кризе.

      View this post on Instagram

A post shared by Мин. здравља и соц. заштите (@ministarstvo.zdravlja.srpske)

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Српске Владимир Макарић рекао је да је Министарство током пандемије уложило посебне напоре како би се превентивно дјеловало и помогло породицама које имају потребу за појачану подршку центара за социјални рад.

Програм едуакције провели су чланови Друштва психолога Републике Српске уз подршку УНИЦЕФ-а. Један од циљева након завршеног пројекта јесте да се афирмише хранитељство али и да породице траже помоћ надлежних институција.