latinica  ћирилица
27/03/2023 |  14:20 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Випотник: Приоритет - изградња ауто-путева у Српској

У оквиру новог инвестиционог циклуса у Републици Српској приоритет ће имати изградња ауто пута Бањалука – Приједор, као и дионица ауто пута Брчко – Рача – Бијељина, рекао је, гостујући у програму нашег Радија, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Бојан Випотник.
Бојан Випотник (Фото: instagram/ ministarstvo.pugie) -
Бојан Випотник (Фото: instagram/ ministarstvo.pugie)

Говорећи о изградњи одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори, на граници са Хрватском, Випотник је рекао да је ресорно министарство упутило примједбе и захтјеве, који би требало да буду размотрени у студији о утицају на животну средину.

У Републици Српској повећан је интерес инвеститора за изградњу објеката за производњу струје из обновљивих извора енергије, попут соларних и вјетроелектана.

Према ријечима министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Бојана Випотника, ови пројекти све су бројнији, а неки од њих превазилазе и 150 милиона марака директних страних улагања.

- Започет је поступак спровођења процедура за изградњу соларног парка "Плана", на територији општине Билећа, који се састоји од 26 соларних електрана. Такође, Министарство је дало грађевинску дозволу за изградњу вјетроелектане "Гребац" у Невесињу. Њу ће да чини 10 вјетротурбина, појединачне снаге од 6,6 мегавата – рекао је Випотник.

Намјера Републике Српске и свих њених институција је да учествује у свим поступцима процјене утицаја на животну средину збрињавања радиоактивног отпада на Трговској гори. Ресорни министар, Бојан Випотник, поновио је да је изградња одлагалишта у непосредној близини заштићеног подручја, за Републику Српску неприхватљива.

- То је једно од ријетких питања у којима је постигнут јединствен став свих нивоа власти, као и академске заједнице и невладиног сектора... Сви настојимо да спријечимо Републику Хрватску да уради оно што нико никада није – да у пограничном појасу, надомак заштићеног подручја, изгради одлагалиште радиоактивног отпада - навео је Випотник.

У првих 100 дана овог сазива Владе Српске, покренути су и значајни пројекти у области енергетске ефикасности.

Према ријечима министра, са Европском банком за обнову и развој, потписан је уговор вриједан шест милиона еура, који подразумјева унапређење енергетске ефикасности у 20 јавних објеката, из области просвјете и здравства.