latinica  ћирилица
27/03/2023 |  14:24 ⇒ 14:26 | Аутор: РТРС

Бањалука: За два дана санкционисана 172 возача због алкохолисаности

Полицијски службеници Полицијске управе Бањaлука, у дане протеклог викенда реализовали су регионалну акцију појачане контроле учесника у саобраћају, којом приликом су издали 172 прекршајна налога.
Полиција Републике Српске  (Фото: mup.srpske) - Фото: Instagram
Полиција Републике Српске (Фото: mup.srpske)Фото: Instagram

- Полицијски службеници су контролисали 3842 учесника у саобраћају којом приликом је извршено алкотестирање 3838 возача. Због утврђене недозвољене количине алкохола у организму санкционисана су 172 возача, колико их је и искључено из саобраћаја. Од укупног бороја санкционисаних возача, 96 возача је санкционисано због утврђене количине алкохола у организму од 0,31 до 0,80 г/кг, 50 возача због утврђене количине алкохола од 0,81 до 1,50 г/кг, а 17 возача је задржано лишењем слободе у службеним просторијама до истрежњења због утврђене количине алкохола у организму преко 1,5 г/кг - наведено је у саопштењу из ПУ Бањалука.

Због утврђеног присуства алкохола у организму санкционисана су четири возача млађа од 21 године старости или са мање од три године возачког искуства, док је пет лица одбило да се подвргне испитивању на присуство алкохола. Евидентирана су 23 остала прекршаја.

Полицијски службеници Полицијске станице Челинац, 25.03.2023. године око 23,45 часова, лишили су слободе лице Д.К. из Теслића, које је управљало путничким возилом марке VW, а које се није зауставило на наредбу полицијских службеника, већ се наставило кретати великом брзином и бјежати од полицијских службеника, али исто је након краћег времена заустављено.

Извршеном контролом утврђено је да лице Д.К. управљало возилом без положеног возачког испита, да је важност регистрације наведеног возила истекла, као и да се на возилу налазе неприпадајуће регистраске ознаке. Против лица Д.К. ће бити поднешен захтјев за покретање прекршајног поступка надлежном суду.

Полицијска управа Бањалука апелује на све учеснике у саобраћају да поштују законске одредбе, а посебно на возаче моторних возила да не управљају возилом под дејством алкохола, јер је вожња под утицајем алкохола опасна, те да одговорним понашањем заштите себе и друге учеснике у саобраћају.