latinica  ћирилица
27/03/2023 |  15:03 ⇒ 15:03 | Аутор: СРНА

Будимир: Научноистраживачно благо биће доступно народу

Министар за научноистраживачки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир изјавио је данас ће споразум о сарадњи бањалучког Универзитета и Епархије пакрачко-славонске помоћи да научноистраживачко благо које се налази у овој библиотеци буде доступно народу.
Жељко Будимир - Фото: РТРС
Жељко БудимирФото: РТРС

- Ова сарадња треба да помогне истраживању наше историје, духовног и културног блага, а чији значајан материјализован дио се налази у библиотеци Епархије. Отварамо нову страницу историје - рекао је Будимир новинарима у Пакрацу.

Будимир је изразио задовољство јер је данас имао прилику да присуствује потписивању овог споразума у Пакрацу, те истакао да је то историјски догађај.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин изразио је задовољство јер је потписивањем Споразума о сарадњи са Епархијом пакрачко-славонском овој високошколској установи отворен пут за коришћење библиотечке грађе ове епархије Српске православне цркве, а што ће за резултат дати нове научне и истраживачке радове.

Гајанин је захвалио Његовом преосвештенству епископу пакрачко-славонском Јовану за разумијевање и што је омогућио да академска заједница Универзитета у Бањалуци има прилику да користи богату библиотечку грађу која се налази у саставу Епархије.

- Сигуран сам да ће студенти, наставници сарадници имати прилику да у својим истраживањима и научним публикацијама користе књиге и другу библиотечку грађу, а која није доступна на другим мјестима - рекао је Гајанин.

Он је изразио увјерење да ће захваљујући овом споразуму мастер и докторски радови из области историје, културе и традиције српског народа бити пуно бољи.

Амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш истакао је значај потписивања овог споразума, јер ће омогућити да велико богатство које Епархија посједује у начном смислу буде доступно студентима и наставницима Филозофског и Филолошког, али и других факултета Универзитета у Бањалуци.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин и Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован потписали су данас у Пакрацу споразум о сарадњи, који ће допринијети унапређењу сарадње у области издаваштва, израде и размјене
публикација, те очувану националне културне баштине.

У документу је наведено да ће се сарадња установа потписница одвијати кроз заједничке активности и програме, као што је и омогућавање узајамног приступа архивској грађи и библиотечким фондовима, те међусобној промоцији.