latinica  ћирилица
27/03/2023 |  15:17 ⇒ 17:24 | Аутор: Агенције

Десетине хиљада Израелаца протестује испред Кнесета против реформе (ФОТО/ВИДЕО)

Десетине хиљада Израелаца протестују данас испред Кнесета у Јерусалиму против планиране владине реформе правосуђа.
Протести у Јерусалиму (Фото: EPA-EFE/ABIR SULTAN) -
Протести у Јерусалиму (Фото: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Држећи израелску заставу, кључни организатор протеста против реформе Шикма Бреслер предводи десетине хиљада демонстраната испред Кнесета уз скандирање: "Нећемо одустати!", објавио је "Тајмс оф Израел".

Бреслер је ухапшен на протестима прошле седмице, а касније је пуштен.

Два демонстранта ушла су данас у Кнесет и на снимцима се види како вичу на министра образовања Јоава Киша у парламенту да треба да поднесе оставку прије него што их је полиција одвела.

Бивши израелски министар одбране Моше Јалон рекао је за "Тајмс оф Израел" да се очекује да премијер Бењамин Нетанијаху најави паузу у спровођењу владине иницијативе за реформу правосуђа која изазива велике подјеле.

Национални раднички синдикат Хистадрут наложио је свим државним службеницима да ступе у штрајк, укључујући и сва израелска дипломатска представништва широм свијета. Портпарол израелске амбасаде у САД потврдио је да се то дипломатско представништво затвара до даљнег.

Аеродром "Бен Гурион" у Тел Авиву затворен је због штрајка чији је повод правосудна реформа у Израелу, али и смјена министра одбране Јоава Галанта. Израелски комитет за управљање аеродромима саопштио је да неће бити летова са "Бен Гуриона", пренијели су израелски медији.

"Тајмс ов Израел" извијестио је да је један возач аутомобила очигледно покушао да прегази демонстранте против реформе правосуђа у Тел Авиву, а очевици су рекли да полиција није покушала да га заустави.

Премијер Израела позвао је данас израелске демонстранте и контрадемонстранте да се уздрже од насиља након што су немири данас ескалирали због спора у вези са планираном владином реформом правосудног система. Нетанијаху је тај позив упутио преко Твитера.

- Ниједна влада није дала наша права и ниједна влада неће узети наша права - рекао је опозициони лидер Јаир Лапид демонстрантима испред Кнесета.

Обрћање опозиционог лидера Јаира Лапида демонстрантима испред Кнесета (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI)

Поједини посланици Нетанијахуове владајуће коалиције позвали су присталице да изађу на контрапротесте, као одговор на демонстрације које већ мјесецима одржавају противници владине реформе правосуђа, пренио је Ројтерс.

"Тајмс оф Израел" је најавио да ће се данас састати војни лидери да би разговарали о развоју догађаја, након што је Нетанијаху смијенио министра одбране.

Више десетина хиљада Израелаца изашло је у недјељу на улице градова широм земље у знак протеста због одлуке израелског премијера да смијени министра одбране Јоава Галанта који је позвао владу да заустави доношење спорног плана о реформи правосуђа.