latinica  ћирилица
27/03/2023 |  15:42 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Ученици бањалучке Гимназије посјетили Народну скупштину Републике Српске (ВИДЕО)

Ученици бањалучке Гимназије данас су посјетили Народну скупштину Републике Српске. Потпредсједник Народне скупштине Ања Љубојевић, упознала је више од 40 гимназијалаца о принципима функционисања парламента.
Гимназијалци у НСРС - Фото: РТРС
Гимназијалци у НСРСФото: РТРС

Основни циљ јесте приближити установе Републике Српске младим генерацијама.

Уна Пилиповић ученица је четвртог разреда Гимназије у Бањалуци, и члан је побједничке екипе у такмичењу из демократије и људских права. Каже, да ће посјета Народној скупштини мадим људима омогућити да схвате на који начин се може утицати на власт и како да учествују у промјенама своје средине.

- Наша тема из демократије је била промовисање планинарења младих у Српској, јер сматармо да у вријеме технологија битна тема коју желимо да проширимо са нашим прирдним богатствима које нуди наша држава - рекла је Пилиповићева.

Ученици Милици Василић пројекат "Ја сам грађанин" много је помогао и научио процесу сарадње са надлежним институцијама. Тема њене екипе на такмичењу била је "Изградња бисте Диани Будисављевић".

- Научили смо како да пишемо разне дописе и како д сарађујемо са институцијама - рекла је Василић.

Потпредсједник Народне скупштине Ања Љубојевић поручила је, да је веома важно младим људима дати простора, да буду активни чланови друштва.

- Да будући гимназијалц који су сад четврта година, када буду уписисивали факултете, независно да ли ће отићи за професоре, докторе, инжењере, битно је да буду активни у друштву и да на све начине покушају да ли кроз професионалне ангажмане и невладине организације допринесу бољој Српској и љепшој Бањалуци - навела је Љубојевић.

Наглашено је да будућност Српске почива на младости, и да је важно упознавање ученика о начину функционисања највишег законодавног тијела Српске.