latinica  ћирилица
27/03/2023 |  15:53 ⇒ 16:04 | Аутор: СРНА

Кошарац: Неопходно усагласити ставове са ентитетским министарствима

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац пренио је данас директору Секретаријата Енергетске заједнице Артура Лорковског да без усаглашених ставова са надлежним ентитетским тијелима институције на нивоу БиХ не могу мапирати кретања у енергетском сектору.
Сташа Кошарац (Уступљена фотографија) -
Сташа Кошарац (Уступљена фотографија)

- Једини могући модел јесте да све активности на реализацији обавеза из Уговора о успостављању Енергетске заједнице буду усаглашене са ставовима надлежних министарстава из Републике Српске и ФБиХ - истакао је Кошарац.

Он је нагласио да је то политика на којој инсистира и од које нећу одступати, поштујући уставне надлежности, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

С обзиром на чињеницу да је сектор енергетике у примарној уставној надлежности ентитета, на састанку је истакнуто да је Република Српска у легислативном смислу испунила стандарде Енергетске заједнице.

Саговорници су изразили очекивање да ће и ФБиХ ускоро усвојити потребна законска рјешења како би пратила темпо Републике Српске.

Усаглашено је да до краја мјесеца буде формирана радна група од представника Министарства спољне трговине и надлежних ентитетских министарстава, која ће размотрити примједбе и сугестије на текст измјена и допуна овог закона, који је предложила Енергетска заједница.

Констатовано је да ће радна група до краја априла окончати овај дио посла, како би предложене измјене и допуне Закона о преносу регулатору и оператору система електричне енергије у БиХ биле упућене у парламентарну процедуру током маја.

На састанку, коме су присуствовали и министри енергетике Републике Српске Петар Ђокић, те ФБиХ Нермин Џиндић, разговарано је и о измјенама и допунама Закона о преносу, регулатору и оператору система електричне енергије у БиХ, са циљем успостављања организованог тржишта електричне енергије.

Говорећи о одлуци о квалитету нафтних течних горива, Кошарац је нагласио да је Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара сачинило приједлог ове одлуке, који је добио подршку ресорних министарстава и влада Републике Српске и ФБиХ, као и сагласност Енергетске заједнице у 2022. години.

Он је обавијестио Лорковског да је предложена одлука о квалитету нафтних течних горива упућена Савјету министара, те изразио очекивање да ће бити усвојена током априла.

- Усвајање ове одлуке значило би да смо испунили одређене обавезе из Уговора о успостављању Енергетске заједнице, али и омогућило наставак преговора о чланству БиХ у Свјетској трговинској организацији - рекао је Кошарац.

Указано је на потребу успостављања сарадње између регулатора електричне енергије у Републици Српској и Оператора за обновљиве изворе енергије у ФБиХ са Енергетском заједницом у смислу признавања сертификата о поријеклу у Енергетској заједници и цијелој ЕУ.

Циљ је да се домаћим произвођачима електричне енергије омогући да остваре додатну вриједност.

На састанку је разговарано и о обавезама БиХ проистеклим из Софијске декларације када је ријеч о подршци декарбонизацији у регији.

С тим у вези, истакнуто је опредјељење за увођењем механизма ЕТЦ, односно унутрашњег опорезивања емисија угљендиоксида и успостављање организованог тржишта енергије, како би се избјегао Механизам за прекогранично прилагођавање карбона, који ЕУ планира увести од јануара 2025. године.

Кошарац је појаснио да је потребно успоставити унутрашњи механизам опорезивања емисија угљендиоксида, како од 2025. године не би морали плаћати порез на емисије угљендиоксида приликом извоза робе у ЕУ.

- Инсистирам на томе да ентитетски фондови за заштиту животне средине буду задужени за прикупљање и расподјелу добијених средстава из унутрашњег механизма опорезивања, јер никаква централизација не долази у обзир - навео је министар Кошарац.

Он је истакао да ће на тај начин новац остати у Републици Српској и ФБиХ, те ће моћи да се користити за изградњу пројеката обновљивих извора енергије, спровођење мјера енергетске ефикасности и слично.