latinica  ћирилица
27/03/2023 |  15:55 ⇒ 28/03/2023 | 10:48 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Дјеловање кроз утврђени систем координације од кључног значаја за европске интеграције

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да Предсједништво БиХ може да искаже свој однос према процесу европских интеграција, али није надлежно за усвајање како закона тако ни различитих оперативних докумената попут акционих планова или програма интегрисања за усклађивање домаћег законодавства са правним тековинама Европске уније.
Жељка Цвијановић -
Жељка Цвијановић

Цвијановићева је појаснила да је то посао надлежних институција на нивоу БиХ, ентитета и Брчко дистрикта.

На питање да прокоментарише приједлог бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића да на предстојећој сједници буде размотрен Приједлог закључака за усвајање акционог плана за испуњавање 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, Цвијановићева је у изјави Срни рекла да приједлози попут овог, који је у Бећировић упутио у процедуру, сликовито речено је нешто попут чаше млаке воде која се пије наташте – не знамо да ли помаже, али знамо да не одмаже.

- Иначе, сматрам да ствари које захтијевају озбиљне интервенције различитих органа не треба користити у дневнополитичке сврхе, већ о њима треба постићи консензус, а онда дјеловати. Ту ништа посебно неће постићи закључак Предсједништва БиХ - појаснила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, процес европских интеграција, и поред његове спољополитичке димензије, прије свега представља процес дубоких и изразито комплексних реформских процеса, који, када је о БиХ ријеч, морају бити реализовани у складу са њеном уставном структуром од надлежних и овлаштених институција на свим нивоима власти.

Она је нагласила да улога Предсједништва БиХ може бити да дā одређени политички импулс, међутим кључну улогу, у складу са њиховом позицијом и уставним овлаштењима, имају Савјет министара и ентитетске владе, односно Дистрикта Брчко БиХ.

- У овом процесу нема прескакања и нема могућности да једни извршавају задатке у име других, стога је од кључног значаја заједничко дјеловање кроз утврђени систем координације, којем се приоритетно треба вратити након што је БиХ добила статус кандидата за чланство у ЕУ. Но, уколико је намјера само политичка промоција или, што је далеко горе, позиционирање институција БиХ као искључивих актера у интеграционом процесу, умјесто свих оних који су надлежни, поново ћемо само изгубити вријеме - поручила је Цвијановићева.