latinica  ћирилица
27/03/2023 |  17:39 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Мазалица: Канцеларија ЕУ дјелује политички и против транспарентности за коју се залажу

Канцеларија ЕУ је под утицајем страних амбасада, дјелује политички и несхватљиво је да се боре против транспарентности за коју се залажу када је ријеч о законодавству у Српској и БиХ, изјавио је Срни члан Одбора за европске интеграције у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.

Мазалица је оцијенио да Канцеларија ЕУ има двоструке стандарде, односно да за поједине области тражи већу транспарентност, док се противи транспарентности у раду непрофитних организација која се тражи у Нацрту закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација Српске.

Он је додао да се слична њихова реакција могла видјети код измјена и допуна Кривичног законика Српске.

- У већини земаља ЕУ клевета и увреда су кривична дјела са казном затвора, а блажа варијанта која је усвојена у парламенту Српске са новчаним казнама је за њих неприхватљива и то говори колико је Канцеларија ЕУ под утицајем страних амбасада и дјелује политички - рекао је Мазалица.

Према његовим ријечима, представници ЕУ нису мотивисани да се законодавство Српске и БиХ усклађују са европским ондје гдје постоје извори права, како би дошло до хармонизације.

Он је појаснио да се предложеним Нацртом закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација Републике Српске јавности приближава начин рада и извори финансирања ових установа.

- Захваљујући овом законском рјешењу јавност би требало да буде упозната о укупном дјеловању непрофитног сектора, што је у складу са најбољим праксама транспарентности рада невладиних организација, привредних друштава и слично, што је један од основних принципа на којима почива ЕУ - закључио је Мазалица.

Канцеларија ЕУ у БиХ саопштила је да дијели тежњу грађана БиХ за европском будућношћу земље која изискује усвајање вриједности ЕУ, те очекује да власти Републике Српске повуку предложене законе и, како је наведено, дискриминаторне иницијативе.

Из ове канцеларије сматрају да је одлука Владе Српске да усвоји Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација "жалосна јер ограничава рад организација цивилног друштва, а тиме и остваривања слободе удруживања и окупљања".