latinica  ћирилица
27/03/2023 |  17:41 | Аутор: СРНА

Петковић: Непотребан позив Канцеларије ЕУ институцијама Српске

Члан Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић оцијенио је непотребним позив Канцеларије ЕУ институцијама Српске да повуку одређене нацрте закона, укључујући и онај који се тиче измјена и допуна Кривичног закона.
Милан Петковић - Фото: СРНА
Милан ПетковићФото: СРНА

Петковић је подсјетио да Република Српска и њене институције, Влада и Народна Скупштина, по Уставу, имају надлежност за предлагање, односно доношење закона, те да, уколико они нису у сагласности са уставима Српске или БиХ, као и Европском конвенцијом о људским правима, одлуку доносе надлежни уставни судови.

- Због тога је позивање Канцеларије ЕУ непотребно, посебно имајући у виду да већина европских земаља третира клевету и увреду као кривично дјело у својим законодавствима - рекао је Петковић.

Канцеларија ЕУ у БиХ саопштила је да дијели тежњу грађана БиХ за европском будућношћу земље која изискује усвајање вриједности ЕУ, те очекује да власти Републике Српске повуку предложене законе и, како је наведено, дискриминаторне иницијативе.

Из ове канцеларије сматрају да је одлука Владе Српске да усвоји Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација "жалосна јер ограничава рад организација цивилног друштва, а тиме и остваривања слободе удруживања и окупљања".