latinica  ћирилица
27/03/2023 |  18:11 ⇒ 18:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Потпредсједница САД у Гани најавила помоћ за четири афричке земље (ФОТО/ВИДЕО)

Потпредседница САД Камала Харис допутовала је данас у Гану, прву дестинацију своје афричке турнеје и изјавила да ће Сједињене Америчке Државе обезбиједити 100 милиона долара за Гану и још четири афричке земље у намјери да помогну да се изборе са насилним екстремистима и нестабилношћу.
Камала Харис (Фото: EPA-EFE/BONNIE CASH) -
Камала Харис (Фото: EPA-EFE/BONNIE CASH)

Долазак у Гану потпредсједнице САД је последња у низу посјета високих америчких званичника афричким државама у покушају званичног Вашингтона да се супротстави све већем утицају Кине и Русије, преноси Ројтерс.

По доласку у Акру потпредсједница Камала Харис похвалила је предсједника Гане Нануа Акуфо-Адоа за политичка достигнућа и ''демократску принципијелност'' у тренутку када се власти ове афричке земље суочавају са растућим незадовољством становништва због инфлације и смањеног нивоа безбједности.

Како је раније пренио АП, Харисова ће у оквиру турнеје по земљама Африке након Гане посјетити и Танзанију и Замбију, у покушају да оснажи амерички утицај на Афричком континенту на којем су, како се наводи, Русија и Кина већ учврстиле своје позиције.