latinica  ћирилица
27/03/2023 |  18:29 ⇒ 18:45 | Аутор: СРНА

Ухапшено 25 осумњичених за пореске преваре вриједне 2,1 милион евра

У Србији је ухапшено 25 лица осумњичених за пореске преваре којима су оштетила буџет државе за 246 милиона динара /око 2,1 милион евра/, те да су од тог новца куповали станове, пословне просторе, скупоцјене аутомобиле.
МУП Србије (Фото: TANJUG/VLADIMIR SPORCIC) -
МУП Србије (Фото: TANJUG/VLADIMIR SPORCIC)

Ухапшенима се стављају на терет кривична дјела пореска превара у вези са порезом на додату вриједност, неосновано добијање и кориштење кредита и друге погодности, прање новца и удруживање ради вршења кривичних дјела, саопштено је из МУП-а Србије.

Мушкарац чији су иницијали С.П. /64/ и једна особа, за којом се још трага, осумњичени су да су управљајући са више привредних друштава од јануара од јануара 2021. до јула 2022. године организовали групу.

Они су уз помоћ деветорице осумњичених одговорних лица и запослених у тим привредним друштвима имали фиктивне пословне односе, као и троје књиговођа, састављали фактуре у којима су приказивали лажни промет робе.

Осим тога, првосоумњичени С.П. је уз помоћ лица чији су иницијали А.К. /54/ у име привредног друштва "Панастик систем" на основу лажно састављене документације конкурисали у Фонду за развој Србије ради набавке опреме за производњу и уградњу бетона, који им је одобрен.

У МУП-у наводе да су они, како се сумња, тај бетон искористили у друге сврхе и тако оштетили буџет Србије за 58.521.980 динара /498.153 евра/.

Ухапшени су осумњичени и да су новац добијен од незаконитог поврата пореза на додату вриједност и од неосновано добијеног кредита искористили за куповину покретне и непокретне имовине.

Тужилаштво сумња да су тим средствима куповали станове, пословне просторе, скупоцјена возила, техничку робу, као и за друге потребе потребе, чиме су "опрали" више 117,5 милиона динара /више од 1,1 милион евра/.

Хапшење су извели припадници Министарства унутрашњих послова /МУП/ Србије у сарадњи са тужилаштвом и Пореском полицијом.