latinica  ћирилица
27/03/2023 |  18:44 | Аутор: СРНА

Бројгелов "Сеоски адвокат" на аукцији у Паризу

Слика фламанског сликара Питера Бројгела Млађег из 17. вијека, која је годинама била сакривена у породичној кући, биће понуђена сутра на аукцији у Паризу и очекује се да ће достићи цијену између 600.000 и 800.000 евра.
Бројгелов "Сеоски адвокат" на аукцији у Паризу (Фото: Screenshot/gazette-drouot.com) -
Бројгелов "Сеоски адвокат" на аукцији у Паризу (Фото: Screenshot/gazette-drouot.com)

Слика "Сеоски адвокат" /L'Avocat du village/ једно је од највећих дијела Бројгела висине 112 центиметара, ширине 184 а била је непозната умјетничком свијету јер је породица код које слика била мислила да је ријеч о копији. Ова слика је у тој породици од почетка 1900-тих.

Породица, која жели да остане анонимна, затражила је од стручњака Малоа де Лусака /Мало де Луссац/ из куће Дагер вал де Лоар /Дагуерре Вал де Лоире/ да процијене вриједност њихове куће, али су умјесто тога открили ремек дјело.

- Пронашао сам слику у кући, иза врата у соби у којој се гледа телевизор + рекао је Лусак Ројтерсу рекавши да је то било једно од највећих изненађења у његовој каријери.

Он је рекао да је слика вјероватно купљена као оригинал, али послије неколико генерација потпуно је изгубила на значају у оквиру породице.

Бројгел Млађи, чији је отац Бројгел Старији умро када је сину било само пет година, није користио очеву композицију при изради слике, већ се бавио тада популарном темом сеоског адвоката.

Стручњаци вјерују да је слика настала између 1615. и 1617. године.